Šta se do sada zna o četvrtoj dozi vakcine protiv kovida?

Od strane Ozon
0 komentar

Informacija koja je objavljena na sajtu „Batuta“ pokrenula je dilemu da li se u Srbiji priprema uvođenje četvrte doze vakcina protiv korone.
Šta se do sada zna o četvrtoj dozi vakcine protiv kovida?

Dr Ljiljana Marković Denić, predsednica Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju, u izjavi za Nova.rs objašnjava da se ne radi o četvrtoj dozi za sve građane – reč je buster dozi za one imunološki najugroženije pacijente za koje osnovna vakcinacija podrazumeva tri doze.

„Za pacijente regularnog zdravstvenog stanja primarna vakcinacija su dve doze u razmaku od tri nedelje. Svetska zdravstvena organizacija je odlučila da pacijenti sa teškim imunolopkim problemima – imunodeficijencijom posle 28 dana u okviru primarne vakcinacije prime treću dozu. I oni primaju dodatnu buster dozu – ono što je za ostale treća doza, za njih je zapravo četvrta“, objašnjava dr Denić.

Ona napominje da se sve radi uz preporuku subspecijaliste koji vodi te imunološki ugrožene pacijente.

Dakle, da ne bude zabune još uvek nema četvrte doze za sve.

Šta je Batut saopštio:

Buster doza daje se i nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama (osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu).

Batut navodi da se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza.

Ako se Gam-KOVID-Vak vakcina primenjuje kao buster doza, u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine, navodi se u odluci.

Direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je ranije da će možda u februaru biti uvedena četvrta doza vakcine za sve građane.

Možda Vam se svidi i