Sremska Mitrovica: U Vojvodini 9 reciklažnih centara upravljanja komunalnim otpadom

Od strane Ozon
0 komentar

U Privrednoj komori Vojvodine održana je konferncija “Upravljanje komunalnim otpadom-izazovi i potencijali“ u organizaciji Saveta za cirkularnu ekonomiju PKV i Inženjera za zaštitu životne sredine.

“Cilj nam je da se prikažu strategija i ideje u vezi sa upravljanjem komunalnim otpadom na području AP Vojvodine. Uređivanje ove oblasti nije važno samo zbog usklađivanja sa evropskim zakonima već i zbog nas samih”, rekao je Zoran Trpovski, sekretar Udruženja industrije Privredne komore Vojvodine.

Prema rečima Roberta Jakše, državnog sekretara u Ministarstvu za zaštitu životne sredine važno je da se o ovoj temi razgovara i da se čuju predstavnici regionalnih deponija kako bi se uvideli problemi.

“Komunalni otpad je otpad iz domaćinstva i zato je veoma važno kako se tretira. Unapređenje sistema za upravljanje otpadom je ključno za Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Ministarstvo je zajedno sa evropskim partnerima obezbedilo sredstva za izgradnju osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom od kojih će tri biti na teritoriji Vojvodine i to u Somboru, Inđiji i Sremskoj Mitrovici. Izgradnja reciklažnih centara daje nam neophodan preduslov za dalji razvoj funkcionalnog sistema upravljanja komunalnim otpadom. Ministarstvo je za ovu godinu izdvojilo 75 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija, a njih u ovom trenutku u Srbiji ima 2.500. Staretegija za upravljanje otpadom je u izradi i očekuje se da će ona u potpunosti definisati ovu oblast”, objašnjava Jakša.

Nemanja Erceg, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine istakao je da sekretarijat zajedno sa ministarstvom ima ključnu ulogu u stvaranju odgovornog upravljanja otpadom.

“U prethodnom periodu naš fokus je bio industrijski otpad, a sada planiramo da pojačamo aktivnosti u pogledu pronalaženja sredstava za uspostavljanje regiona u kojima bi funkionisali centri za upravljanje otpadom”, kaže Erceg.

Na teritoriji AP Vojvodine postoji preko 400 divljih deponija. Prosečna godišnja produkcija otpada na ovoj teritoriji je oko 572 hiljade tona, a na deponije bez prethodne obrade se odlaže naveći deo komunalnog otpada. Reciklira se svega 3 odsto komunalnog otpada. Sledeći preporuke nacionalne strategije upravljanja otpadom u AP Vojvodini je formirano 9 centara za regionalno upravljanje otpadom Subotica, Sombor, Kikinda, Zrenjanin, Inđija, Pančevo, Vršac, Novi Sad, Sremska Mitrovica. 

Energetski portal

Možda Vam se svidi i