Sremska Mitrovica. Kovid: Na raspolaganju četiri vrste vakcina. Od sutra i vakcinacija protiv sezonskog gripa

Od strane Ozon
0 komentar

Četiri različite vrste vakcina je trenutno na raspolaganju građanima Sremske Mitrovice. Prema informacijama, poslednjih dana je nešto veći broj i onih građana koji primaju prvu dozu.

Vakcina protiv kovida 19 ima dovoljno i građani mogu da prime sve tri doze bez problema. Na raspolaganju su vakcine: Sinofarm, Fajzer, Sputnjik I Modeerna.  U Sremskoj Mitrovici, nema velike zainteresovanosti za vakcinu Moderna, ali je za građane koji žele da se vakcinišu ovom vakcinom, ima u dovoljnim količinama.

Od sutra, 10. oktobra u Sremskoj Mitrovici počinje i vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Vakcinacija se u seoskim sredinama vrši u zdravstvenim ambulantama, dok se u gradu vrši na vakcinalnom punktu u Poslovno sportskom centru “Pinki”.

Građanima je na raspolaganju 2500 doza vakcine protiv sezonskog gripa.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje se svim građanima iznad 60 godina starosti, kao i osobama koje pate od hroničnih oboljenja kao što su dijabets i povišen krvni pritisak.

Kovid: Kada se daje buster, a kada treća doza

U Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu da se buster doza daje u zavisnosti od toga koju su vakcinu i revakcinu građani prethodno primili.

Daje se pet meseci od druge doze osobama koje su vakcinisane „Fajzerovom“, „Astra Zenekinom“ vakcinom i „Sputnjikom V“, a posle četiri meseca osobama koje su primile dve doze.

„Sinofarmove“ vakcine i najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa urođenim ili stečenim oslabljenim imunitetom.

Stručnjaci napominju da termin treća doza, koju primaju osobe sa oslabljenim imunitetom, najmanje 28 dana posle druge, ne treba izjednačavati sa buster dozom, koja se daje posle šest meseci.

Možda Vam se svidi i