Sremska Mitrovica bliže gradnji gradskog stadiona – U planu i rekonstrukcija hipodroma, novi spa centar i zelena oaza oko ribnjaka

Od strane Ozon
3 komentari

Sremska Mitrovica uređuje plansku dokumentaciju za gradnju novog gradskog stadiona. Budući kompleks nalaziće se u okviru zone Kazneno-popravnog zavoda (KPZ), a predviđen je kapacitet između 4.000 i 8.000 gledalaca. U okviru plana predviđena je i rekonstrukcija hipodroma, ali i dogradnja spa centra uz hotel Srem.
U materijalu za izradu plana detaljnje regulacije koji je na ranom javnom uvidu, navodi se da plan obuhvata površinu od 78,75 ha.
Novi stadion biće II ili III kategorija po standardima UEFA, a predviđena je veličina terena oko 68×105 m, sa prirodnom podlogom. Kompleks stadiona imaće itribine, prostorije za igrače, svlačionice, prostore komercijalnog karaktera, terase i radnu zonu za medije.
– U detaljnoj analizi lokacije utvrdiće se mogućnosti formiranja zone komercijalnih i uslužnih sadržaja, mogućnosti za izgradnju depadansa za sportiste i planiranje pomoćnih terena u neposrednom okruženju – navodi se u dokumetaciji.

Dogradnja hotela i hipodroma
Planirana je dogradnja spa centra uz hotel Srem, koji je sagrađen 60-ih godina, renoviran je 2019. godine. Kako je ranije rečeno za eKapiju, predviđeno je da uz stadion budu izgrađeni i prateći sadržaji poput kafića, restorana i bioskopske sale. U zgradi hotela smešten je i Muzej zatvora.
U okviru kompleksa hipodroma neophodno je planirati galopsku stazu po evropskim standardima dužine oko 1.500 m, a zbog nedostatka dužnine, potrebno je formirati stazu sa tri krivine, oblika trougla. 
Moguće je, kako se navodi, formirati i kasačku stazu dužine oko 1.000 m sa podlogom od kamene rizle unutar galopske staze, kao i terene za preponske utakmice.
Lokacija tribina i maksimalna visina biće usklađeni sa ograničenjima KPZ. Planirani kapacitet tribina je oko 1.500 gledalaca.

Prostor oko ribnjaka predviđen za odmor i rekreaciju
Prostor oko sportskih objekata i vodenih površina, prvenstveno postojećeg ribnjaka neophodno je, kako se u dokumentaciji navodi, urediti parkovskim zelenilom sa rasvetom i pratećim sadržajima. 
– Pešačkim stazama, urbanim mobilijarom i uređenim zelenilom formirati zelenu zonu javnog karaktera, prirodni ambijent za odmor i rekreaciju – navodi se.

Novi parking prostori i saobraćajnice
Za potrebe gradskog stadiona sa svim sportskim objektima u okruženju neophodno je planirati i parking za oko 300 automobila i pet autobusa. Predviđeno je da ovaj prostor bude višenamenska površina, na kojoj je, osim parkiranja tokom većih sportskih događaja, moći da se organizuju sajmovi.
U planu je u rekonstrukcija Fruškogorske ulice koja podrazumeva visinsku regulaciju, izgradnju biciklističkih staza i parkinga, kao i kompletna reorganizacija saobraćaja i izgradnja unutarblokovske saobraćajne mreže.
Plan je izradilo Javno preduzeće za poslove urbanizma Urbanizam iz Sremske Mitrovice, a rani javni uvid trajaće do 11. marta 2021. godine.

eKapija

Možda Vam se svidi i

3 komentari

Neko 26.02.2021. - 11:12 pm

U SM jedino jos novi (pored postojecih raspalih) stadion fali. Trotoari i putevi puni rupa,a dize se stadion na kome nema ko da igra. U skolama deci ruke prskaju sircetom… Ma jadno

Vuk 27.02.2021. - 8:02 am

Dokle ide taj vas bezobrazluk?kome vi gradite stadion i za cega nas fudbal je odavno propao a da ne govorim tek o domacim klubovima…ima bitnijih stvari koje trrba da se urade a ne stadion ono ruglo od cuvene bare na cega lici cak sta vise su i lisice pocele da se okupljaju i razmnozavaju a nalazi se u blizini centra grada bolje da ste to ave uredili i napravili igralista za decu nego stadion koji nema nikakve svrhe

Nena 27.02.2021. - 12:47 pm

A centar oko noxa u teskom blatu i haos oko parkiranja!!!

Komentari su zatvoreni.