Srbija. Devojčica od sedam godina, priključena na respirator

Od strane Ozon
0 komentar

Epidemijska situacija u Srbiji izuzetno je teška. Raste broj zaraženih i preminulih od posledica zaraze, ali i pacijenata na respiratoru.

Prema poslednjim podacima, koronavirusom je u Srbiji zaraženo još 5.908 osoba među testiranih 19.718 uzoraka. Od posledica infekcije preminule su 62 osobe. 

Na bolničkom lečenju je 6.721 pacijent, od kojih je 274 na respiratorima.

Na to koliko je epidemijska situacija u zemlji ozbiljna, upozorava i broj dece obolele od kovida 19. Juče je devojčica od sedam godina, priključena na respirator na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.

Ona je četvrto dete obolelo od koronavirusa koje je priključeno na respirator u tom institutu. 

„U ovom poslednjem talasu, od 18. avgusta, imamo ubedljivo najteže pedijatrijske pacijente, često sa upalom pluća, to je naročito slučaj kod gojazne dece starije od 15 godina. Imaju obostrane upale pluća, klinička slika im liči na odrasle pacijente“, kaže rukovodilac dečje kovid bolnice KBC „Dragiša Mišović“ dr Olivera Ostojić. 

Zbog sve lošije epidemijske situacije od vikenda su uvedene i kovid propusnice u ugostiteljskim objektima od 22 sata. Nevakcinisanima je neophodno da poseduju pi-si-ar ili antigenski test, urađen u nekoj od referentnih, odnosno, državnih laboratorija.

Od sinoć, onaj ko nema neku od navedenih potvrda plaća kaznu. 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da je legitiman potez da država zaštiti zdravlje i živote građana, a kovid propusnice se uvodene da se zaštite životi.

„Sačekaćemo sedam do deset dana i ako bude pozitivnog efekta kovid propusnica, bićemo zadovoljni, a ako ne bude, Ministarstvo će na sednici Kriznog štaba tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere„, istakao je Đerlek. 

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da iz dana u dan ne popušta veliki pritisak pacijenata na dve kovid bolnice – u Batajnici i Infektivnoj klinici. 

Struka poručuje da je vakcinacija jedini način da se pandemiji stane na put.

Možda Vam se svidi i