Da ne treba odustajati od svojih snova i da se za njih treba boriti potvrđuje Slobodan Stanković (30) koji je ostvario svoj dugogodišnji san i upisao Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu kao prvi na listi čime je postao jedan od šest budućih reditelja u Srbiji u svojoj generaciji.

Stanković znanje stiče i usavršava na jednoj od najboljih državnih akademija u zemlji u klasi istaknutih reditelja Dušana Petrovića i Ane Tomović.

Slobodan Stanković glumom i recitovanjem počeo je da se bavi od malena, kao srednjoškolac počinje da se bavi radio – voditeljstvom, a posle završene srednje turističke škole upisuje studije književnosti. Sa svojih dvadesetak godina po prvi put okušava se u ulozi reditelja i na scenu lokalnog amaterskog teatra postavlja predstavu za decu „Aladinova čarobna lampa“.

Tokom prethodnih desetak godina režirao je nekoliko predstava za mlade i odrasle koje su postizale značajne nagrade na festivalima širom zemlje promovišući ne samo svoj rad, već i mlade i opštinu u kojoj se kreativno izražava.

Od 2015. godine, Stanković je jedan od deset romskih lidera u Srbiji koji je uz pomoć Romskog omladinskog UG „Glas manjine“ iz Beograda Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje Republike Srbije osnažen i osposobljen da utiče na pozitine promene u svojoj lokalnoj zajednici doprinoseći opštem procesu integracije i poboljšanju položaja romske zajednice u Srbiji.

Autor je dokumentarnog filma o životu Roma u Sremu (“Romi danas”), a 2015. godine nagrađen je počasnom nagradom Delegacije Evropske unije u Srbiji za promovisanje vrednosti volonterskog rada, pokretanje pozitivnih promena u lokalnoj zajednici, podsticanje međugeneracijskog druženja i promocije solidarnosti sa ugroženim sugrađanima.

Pored toga, Stanković se bavi i besedništvom, pohađao je i nekoliko seminara na temu kulture govora u organizaciji tadašnjeg Zavoda za kulturu Vojvodine, a uporedo se bavi i novinarstvom u lokalnim i regionalnim radio i televizijskim stanicama, trenutno je jedan od dopisnika pokrajinskog javnog servisa (RTV Vojvodina), tako da je njegova karijera usko vezana za javne nastupe.

Autor je radionica na temu vršnjačkog nasilja koje je sproveo u nekoliko osnovnih škola na teritoriji Srema.

17. decembra odigrana je kamerna monodrama pod nazivom „Anin poslednji rođendan“ na sceni pećinačkog Kulturnog centra. Predstava je rađena prema dnevničkim zapisima Ane Frank, a dramatizaciju teksta i režiju potpisuje student pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Slobodan Stanković iz Pećinaca, dok glavnu junakinju tumači Teodora Kušić iz Stare Pazove.

Slobodan Stanković, novinar, glumac, reditelj i aktivista kaže da se celog života dokazivao radom i trudom i ujedno insistirao na svom romskom poreklu kao na značajnoj specifičnosti.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „РАВНОПРАВНО –  Лицем у лице –  Muj an muj“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i