Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta i zakone o trećem paketu pomoći

Od strane Ozon
0 komentar

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmenama Zakona o budžetu za 2021. godinu, kao i tri zakona za sprovođenje trećeg paketa pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa.
Usvojeni zakoni omogućiće i bankarske garantne šeme, čiji je cilj poboljšanje privrednog ambijenta kako bi se ublažile posledice pandemije koronavirusa po privredu Srbije, navedeno je na sajtu Vlade.
Poslanici su usvojili Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 punoletnim državljanima Srbije.
Usvojen je i Zakon o izmenama Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, kao i Zakon o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Privremeni registar punoletnih građana
Da bi građani dobili novčanu pomoć od 60 EUR uspostavlja se Privremeni registar punoletnih građana, koji će biti osnov za isplatu. Građanima koji se budu prijavili za tu vrstu pomoći biće isplaćeno dva puta po 30 EUR, u maju i novembru.
Oni će moći da se prijavljuju za novčanu pomoć od 28. aprila do 15. maja, elektronski preko portala Uprave za trezor, a od 5. maja i telefonskim putem preko kol centra, odnosno na isti način kao i prošle godine kada je građanima isplaćena pomoć od 100 EUR, podseća se.
Za pomoć od 60 EUR neće morati da se prijavljuju penzioneri, primaoci novčane socijalne pomoći i lica iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, jer će njima automatski novac biti uplaćen. Uz tih 60 EUR, penzioneri će dobiti dodatnih 50 EUR u septembru.

Izmene Zakona o utvrđivanju garantne šeme 
Izmene Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije odnose se na proširenje postojeće garatne šeme iznosom od 500 mil EUR.
Garantna šema podrazumeva da banke daju podršku preduzećima, a da za deo tih kredita garanciju daje država kako bi banke bile ohrabrene da što pre daju kredite privrednim subjektima.

Zakon o utvrđivanju druge garantne šeme 
Nova garantna šema, na osnovu Zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije, namenjena je ugroženijoj kategoriji preduzeća, odnosno onima koji su u 2020. imali pad poslovnih prihoda veći od 20 odsto u odnosu na 2019.
Ti krediti imaju dužu ročnost na pet godina, odnosno 60 meseci uz grejs period od 18 do 24 meseca.
Treći paket mera podrške deo je rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Možda Vam se svidi i