Skupština izglasala odluku o budžetu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na održanoj 14. sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica većinom odborničkih glasova usvojena je izmena Odluke o budžetu za 2021. godinu.

“Mi smo budžet za 2021 godinu usvojili, odnosno vi ste usvojili, i dosta smo bili oprezni kod donošenja odluka o budžetu. Imali smo iza sebe realizaciju, u tom momentu procenu realizacije za 2020. godinu koja je bila dosta nepovoljna iz razloga poznatih svima nama. Deo stvari je uzrokovan našim odlukama, time što smo sebi smanjili prihode a da bi pomogli privrednim subjektima koji su u zakupu u našim prostorima, oslobodili smo ih zakupa. Država je reprogramirala porez na zarade i to je bio veći problem zato što mi to ne administriramo pa nismo znali koji je iznos zapravo reprogramiran, bilo je relativno teže napraviti budžet”, rekao je Šarošković tokom Skupštine.

Ono što se desilo u prvih šest, odnosno sedam meseci 2021 godine daje nam velike nade za realizaciju 2021. i samim tim za donošenje odluke o rebalansu budžeta za 21 godinu, rekao je Šarošković. “Zato što u odnosu na 2020 godinu imamo povećanje prihoda čak 28% a u odnosu na 2019 koja je bila relativno stabilna i moglo se funkcionisati u normalnim uslovima čak 22%. To je sve uzrokovalo da relativno relaksirano funkcionišemo u 2020 godini i to će se videti u izveštaju koji je ovde predočen a to je druga tačka dnevnog reda gde smo imali realizaciju čak 43%. Neko će reći da za pola godine treba da bude 50%, kada bi se matematika primenjivala u budžetu onda bi to bilo baš tako ali budžet malo drugačije funkcioniše i neko ko je bio u ovoj sali ranije, ranijih godina, zna da za šest meseci realizacija bude između 35 i 38%, to je praksa i nije iznenađenje jer daleko su manji prihodi u prvoj polovini godine, u prva dva meseca takoreći nemamo osim onih koji su obročeni ili nešto slično. Mi smo došli u situaciju gde imamo takvu realizaciju u prvih 6 meseci i pokazalo se da budžet koji smo napravili sa svim ograničenjima koja smo imali 2020. godine, bez problema može da funkcioniše i čak nam je otvorilo mogućnost da proširimo okvir i da uvrstimo još neke obaveze za koje smo mislili da nećemo moći da ih realizujemo”.

Šarošković je objasnio da se to  odnosi na neke projekte gde je obezbeđivano dosta sredstava sa strane a Opština mora da sufinansira i deo procenta, to jest jedan deo procenta obezbedi lokalna samouprava – Tako da smo došli u situaciju da budžet pripremimo na 3.4 milijarde i time ćemo moći komotno da funkcionišemo i završimo sve projekte koje smo pripremili u ovoj godini i očekujemo čak da ostvarimo i suficit u ovoj godini.

Šarošković je  naglasio da ono što se uradilo u ovom delu godine, sve je funkcionisalo, čak i deo obaveza koje su prenete iz 2020 godine, nekih 95% je izmireno:  Sada funkcionišemo skroz relaksirano sa ovim ostvarenim uvećanjem jer je ono počelo da se vraća kroz reprogram poreza na zarade. Koliko će njega još biti to ne možemo da znamo, mi ne administriramo ali nam prihodovna strana pokazuje kako možemo da raspolažemo. 

Možda Vam se svidi i