Sindikat će zahtevati stroge kazne za rad na crno i neadekvatne uslove rada

Od strane Ozon
0 komentar

Dan građevinara Srbije obeležava se danas (8. avgust 2021.), u znak sećanja na trodnevni štrajk građevinskih radnika koji je okončan 8. avgusta 1940. godine, a usledio je posle neuspešnih pregovora sindikata i poslodavaca o promeni kolektivnog ugovora i povećanju nadnica. 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u aprilu je u Srbiji bilo 120.000 zaposlenih u građevinarstvu, što je porast u odnosu na početak 2021. godine za 5.000 građevinara. 
Isti izvor navodi da je u istom periodu vrednost završenih radova u građevinskom sektoru Srbije bila veća od 451,5 milijarde dinara, odnosno nešto više od 3,8 mlrd EUR, a samo u putnu infarastrukturu je uloženo 138,5 milijardi dinara.
Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je nedavno da u našoj zemlji godišnje na radnom mestu život izgubi od 50 do 60 radnika, najčešće na gradilištima, a da se povećava broj radnika koji odlaze na bolovanje i u invalidsku penziju.
Ministar građevinarstva Tomislav Momirović čestitao je građevinarima njihov praznik i istakao da je to vodeća grana privrede, dok je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović napomenuo da je mnogo onih koji u ovom sektoru rade na crno, zarade su manje od prosečne i nedovoljne za dostojanstven život.
On je dodao da su rizici veliki, zbog neadekvatne zaštite ali i ekstremnih spoljnih uslova u kojima često neimari rade. 
Orbović kaže da će sindikat zahtevati stroge kazne za poslodavce i kompanije koje angažuju radnike na crno, bez ugovora i prava, ali i za poslodavce na čijim gradilištima se radnici povređuju zbog uštede na sredstvima i opremi za zaštitu.

eKapija

You may also like