Šid: Održana promocija knjige „Dug“ autorke Mirjane Marković

Od strane Ozon
0 komentar

U četvrtak, 23. Septembra održana je  promocija knjige „Dug“ autorke Mirjane Marković.

Promocija romana je održana u Kulturno obrazovnom centru Šid. Reč je o njenoj 13. knjizi, četvrtom po redu romanu, koji prati jednu porodicu kroz generacije, sa elementima trilera i špijunskih afera.

Učesnici promocije, etno hor “Hram” pod pokroviteljstvom sveštenika Branislava Divljak su dostojanstveno predstavili svoj grad Sremsku Mitrovicu, i oduševili publiku, izvodeći četiri odabrane pesme.

Promociju knjige je posetio i izdavač knjige „Dug“, Karlo Astrahan, romansijer i pripovedač. Urednik redovnih programa biblioteke, „Slobodno kod Bojića“, „Biblioteke u oblacima“, „Čajanka u 7 kod Bojića“ i „Bojićev poetski kutak“…

On je o govorio o romanu „Dug“ i o samoj autorki, za koju je rekao da je jedan ozbiljan i odličan pisac, za čije knjige ne mora posebno dati preporuku čitaocima, jer njene knjige odmah po štampanju stižu na police čitaoca koji već prate Mirjanu Marković, a opet i novi stalno dolaze, jer je sadržaj svake knjige ove autorke zanimljiv i čita se u jednom dahu.

Tokom promocije čitaoci su pokazali veliko interesovanje za knjigu Mirjane Marković, a posebno je, autorku oduševio i dolazak prijatelja i rođaka iz Šida, jer je, kako kaže sama auorka, jedan deo romana vezan i za Šid.

Najsvečaniji i najdirljiviji trenutak promocije, svakako je bio trenutak kada je autorki uručila cveće i igumanija jednog manastira.

Roman „DUG“ je zanimljiv i intrigantan roman koji kroz sudbinske događaje porodice Planinčević i njenih potomaka čiji životi se odvijaju na različitim koordinatama, od Brestova, Zagreba, Beča, Njujorka, Berlina, do Moskve, potvrđuje činjenicu da gde god da odeš prošlost ti je za petama. Prošlost koja isijava kroz sećanje glavne junakinje Danice Planinčević, njene ćerke Mine i unuke Ane, kroz uspomene Helge Kraus-špijunke Adolfa Hitlera je priča o velikim ljubavima u vremenu svetskih katastrofa, o porocima koji vuku u duboki mulj, o grehu počinjenom zbog pohlepe za novcem, osveti i kajanju. To je priča koja filmskim zamešateljstvom vas uvodi i u preispitivanje kolektivne odgovornosti kao i pitanja da li sadašnjost može da pobegne od prošlosti?

Možda Vam se svidi i