Šest miliona za sprovođenje mera energetske sanacije

Od strane Ozon
0 komentar

Načelnica GU za urbanizam , prostorno planiranje i izgradnju objekata, Vesna Vujanović,  izjavila je danas da će građani prve ugovore za zamenu stolarije potpisati nakon završetka prvog Javnog poziva za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, kao i da će u cilju ušteda energije novi javni pozivi – konkursi biti raspisani u narednoj godini.

  • Grad Sremska Mitrovica doneo je odluku o sufinansiranju mera energetske sanacije a potom i pravilnik o konkretnom sprovodjenju tih mera, takodje smo zaključili ugovor sa Ministarstvom energetike, gde Ministarstvo energetike daje 50% sredstava za sufinansiranje ovih mera, a grad je u svom budžetu obezbedio taj iznos od 50%.

Što se tiče konkretnih mera koje će grad sufinansirati, to su mere izolacije, zamene stolarije i potom i mera zamene, odnosno nabavke i ugradnje kotlova na prirodni gas i na biomasu, rekla je Vujanović.

  • Ove četiri mere će grad sufinansirati u iznosu od 50% a krajnji korisnici će imati obavezu da uplate svojih 50%.

Prvi korak jeste raspisivanje javnih poziva za privredne subjekte koji će vršiti ugradnju, nabavku, odnosno sprovodjenje ovih mera. Javni poziv je raspisan juče, 13.07.2021 i biće otvoren do 28.07, taj javni poziv kao i neophodno obrazci objavljeni su na stranici grada, nakon okončanja perioda roka u kojem je utvrdjena mogućnost za podnošenje prijava, komisija koju smo takodje formirali će napraviti preliminarnu listu privrednih subjekata. Svi privredni subjekti će imati uvid u preliminarnu listu i dokumentaciju svakog od njih koji je dostavio svoj javni poziv i imaće pravo prigovora. Nakon toga, komisija ima rok od tri dana da reši prigovore, sačini konačnu listu i dostavi je gradskom veću. Lista privrednih subjekata biće javno objavljena, drugi korak je javni poziv za gradjane koji će biti krajnji korisnici ovih mera. Napomenula bih da su ove četiri mere za 2021 godinu, sredstva su ograničena i samim tim će i broj gradjana, za narednu i naredne godine će grad obezbediti svoja sredstva i ampliciraće kod Republike za još toliko sredstava, gradjani će i u narednim godinama biti u mogućnosti da koriste ove mere.

Grad je obezbedio 3. miliona i 3. miliona je dobio od Ministarstva za energetiku.

You may also like