Šećer sokak po šećeru ili je drugi razlog u pitanju?

Od strane Ozon
0 komentar

U mnogim gradovima turisti rado obilaze i fotografišu centar grada i ono što mogu naći na internetu kao preporuku. Sremska Mitrovica ima šta da pokaže, a na tu mapu dodaćemo zanimljivu priču o ulici koja prvo ima najslađe ime u gradu, a koja osim lepog izgleda, može da ispriča zanimljive priče o ljudima, mestima ili ljubavima..

Sremska Mitrovica je poznata kao trgovački centar, ovde se proizvodio barut, municija, gvožđe, pženica, svila, trgovalo se žitom… bogatsvo grada Sremska Mitrovica od davnina je poznato zbog činjenice da Srem ima plodnu zemlju. Stari kažu da u Sremu “posadite dugme a ono naraste” .

U Sremskoj Mitrovci, današnji Žitni trg dobio je naziv jer se na ovom trgu trgovalo žitom. Solarski trg nosi ovaj naziv, jer se ovde trgovalo sa soli, donosila se so u velikim džakovima, brodovima, tamo se prepakivala pa prodavala prodavnicama robe po kilo soli, pola kile soli, kome je koliko trebalo. Tu se tovario i šećer, ali se najviše zaprimala so.

A kada kažemo Šećer sokak, svi ljudi to odmah asociraju na trgovinu šećerom, ali šta je tu istina?

Ova ulica, koja spaja centar grada i široku ulicu Stari šor, nosi naziv Šećer sokak. Danas je poznata je po tome što je jednosmerna, ima apoteke i cvećare, mnoge lepe stare i nove kuće i nekoliko trgovinskih radnji, a najpoznatije su zlatare i srebrnarnice.

Nekako, nije čudno da su ovde, na samom početku, sa ulaska iz centralne ulice, baš ove prodavnice, zlatare.

Nekada su trgovci, nakon prodaje na trgovima, odlazili u Šećer sokak.

Iako se nedaleko od ove ulice trgovalo solju i žitom, Šećer sokak ne nosi naziv po šećeru nego po kafani “Pariz” koja se nekada nalazila posle sadašnjeg parkinga, nekoliko kuća dalje, u dvorištu.   Krajem 18 i početkom 19 veka u Sremskoj Mitrovici bila je popularna  kafana “Pariz”.

Kafana “Pariz” bila je poznata po svojim stepenicama koje su vodile do deset soba, tu je nekada bio „kuplejar“, takozvani crveni fenjer, ulica je dobila naziv po slatkom životu koji se tamo odvijao.

Iako bi svaki putnik, turista, pomislio da je naziv ulice Šećer sokak dat po prodavcima šećera, ipak to nije tako. Ova ulica za to vreme jeste bila slatka, ali ne zbog šećera. Kao i mnogi  gradovi u Evropi i Sremska Mitrovica je imala svoju ulicu crvenih fenjera.

Možda Vam se svidi i