Sajam Tima za jednosmenski rad održan u Martincima

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je školama sa malim brojem učenika, koje nastavu realizuju u jednoj smeni, pružilo podršku kroz projekat obogaćenog jednosmenskog rada čiji je cilj unapređenje obrazovno-vaspitne uloge škola u procesu razvoja učenika.

Imajući u vidu potrebe svojih učenika i okolnosti u kojima se oni nalaze, Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Martincima je uzela učešće u ovom projektu Ministarstva. Škola je u okviru ove priče razvila svoja 4 projekta sa autentičnim sadržajima, a oblasti koje projekti pokrivaju su: zdravstveno-vaspitnie aktivnosti; zatim radionice fotografije; prirodne nauke i istraživanje; kao i razvoj komunikacijskih veština.

Zdravstveno vaspitne aktivnosti – razvijanje fizičke kulture i odgovornog življenja realizuje nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Mirjana Nikolić sa učenicima četvrtog razreda. Realizovane su četiri teme projekta: „Srbija šeta- Martinci takođe“, „Biciklom kroz ravnicu“, „Novembar-mesec borbe protiv bolesti zavisnosti“ i „Moje telo“.

Radionice fotografije – „Moje selo kroz objektiv“ realizuju nastavnik geografije Nataša Ilić i nastavnik istorije Marina Palinkaš. U ovom projektu učestvuju učenici od šestog do osmog razreda. Glavna obeležja Martinaca bila je prva tema malih fotografa zatim se prešlo na prirodne resurse, pre svega vode, reku Savu, seoske česme i bunare. Pored fotografisanja, učenici se bave i istraživačkim radom, jer izučavaju svoje selo nekad i sad.

Centar za prirodne nauke i istraživanje realizuju nastavnici Jovana Klepac, nastavnik fizike i hemije, Danik Pap, nastavnik tehnike i tehnologije i Darko Božić, nastavnik matematike. Realizovane su sledeće teme: Znam za meru, Izrada mirisnih sveća i Izrada mirisnih kupki. Učenici su, po prvi put, imali priliku da predoče teoriju prirodnih nauka u praksu.

Program razvoja komunikacijskih veština – prevencija nenasilnog ponašanja uz upotrebu IKT-a – „Oživljavanje komunikacije kroz film ili predstavu“ realizuje nastavnik Jelena Ranisavljević uz podršku psihologa Viktorije Teleki. Učenici petog razreda upoznali su se sa vrstama komunikacije- verbalnom, neverbalnom i elektronskom- i uvideli značaj dobre komunikacije u prevenciji konflikta kroz Forum teatar.

Martinčani su u četvrtak, 29. aprila, u dvorištu škole, imali priliku da posete i izložbeno-prodajni sajam koji je organizovan od strane Tima za jednosmenski rad. Osim 7 nastavnika, ovaj tim čini i preko 50 učenika OŠ „Jovan Jovanović Zmaj. Ovaj tim – na čelu sa koordinatorkom tima, nastavnicom, Jelenom Ranisavljević – predstavio je na sajmu sve ono što je rađeno i naučeno tokom sprovođenja ranije pomenutih projektnih aktivnosti. Takođe su i izloženi proizvodi koje su deca pravila, a sav novac od prodaje istih biće iskorišćen za kupovinu materijala za naredne aktivnosti.

Osim roditelja koji su pronašli vremena i interesovanja za učešće na sajmu, pozivu škole za učešće na ovoj manifestaciji, odazvali su se i predsednik MZ Martinci, Darko Gavrilović, kao i Dušica Pavlović, direktorica Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i