ŠAH. Ženski tim Sirmiuma iz Sremske Mitrovice novi su šampioni Srbije

Od strane Ozon
0 komentar

Posle osam dana velikih borbi u Vrnjačkoj Banji, dobili smo nove vladare među šahistima i šahistkinjama. Muška ekipa Slovena iz Rume, odnosno ženski tim Sirmiuma iz Sremske Mitrovice novi su šampioni Srbije. Poznato turističko mesto u centralnoj Srbiji, tačnije hotel „Fontana“, bili su domaćini spektakularnog turnira.

Čak 11 ekipa u ženskoj, odnosno 12 u muškoj kategoriji, svi najbolji domaći šahisti, kao i inostrani igrači sa renomeom, okupili su se na jednom mestu, a sve u cilju da sa trona „skinu“ Jelicu PEP iz Goračića. U tome su uspele ekipe Sirmiuma iz Sremske Mitrovice u ženskoj, odnosno Slovena iz Rume u muškoj konkurenciji. Nakon prošlogodišnje duple krune, Jelica je ostala bez nekoliko važnih igrača, što se videlo već na startu turnira, a Osnovac, predvođen trostrukom uzastopnom šampionkom Srbije Teodorom Injac (koja je prošle godine branila boje upravo Jelice PEP) nije uspeo da opravda ulogu favorita.

U konkurenciji dama, trofej za drugo mesto pripao je ekipi BAS-a iz Beograda, dok je bronza otišla u ruke niškog Osnovca. Što se muške konkurenciji tiče, srebrni su postali šahisti iz Vladimiraca, dok je Novosadski Šahovski klub odneo trofej za treće mesto. Pehare je šahistima i šahistkinjama uručio generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić.

Poredak kod žena: 1. SIRMIUM – S.Mitrovica 25 (26)*** 2. BAS – Beograd 25 (24,5)*** 3. OSNOVAC – Niš 21 4. RAD – Beograd 18 5. KARAĐORĐE – Topola 18 6. JELICA PEP – Goračići 15 7. JUGOVIĆ – Kać 12 8. CRVENA ZVEZDA – Beograd 11 9. ZLATAR – Nova Varoš 7 10. ŠAHMATNI KRUŽOK – Novi Sad 4 11. VIDIKOVAC – Beograd 0 * U slučaju istog broja meč bodova, odlučuju poeni.

Sirmium predvođen iskusnom Lelom Javakišvili zaseo je na tron zahvaljujući sjajnim partijama Jovane Erić, a pogotovu Mile Žarković i mlade Marine Gajčin. Pokazale su šahistkinje kluba sa severa Srbije da su dorasle izazovu i iz senke uspele da se domognu najsjajnijeg odličja. Što se tiče Slovena, nema sumnje da je njihov čovek odluke bio Ivan Ivanišević. Maestralni velemajstor bio je gotovo pa nepogrešiv za tablom u svakom kolu. Ostvario je sedam pobeda uz četiri remija, ostao neporažen i izdojio se kao najuspešniji šahista turnira. Odličnu podršku imao je u vidu trenutno najbolje kotiranog srpskog šahiste Aleksandra Inđića, trostrukog šampiona Srbije, kao i Dragana Kosića, Igora Miladinovića, a u Vrnjačkoj Banji zablistao je i Miroslav D. Miljković.

Poredak kod muškaraca: 1. SLOVEN – Ruma 27 2. VLADIMIRCI – Vladimirci 23 3. NOVOSADSKI ŠK – Novi Sad 22 (39,5)*** 4. Politika – Beograd 22 (37,5)*** 5. SPARTAK – Subotica 18 6. JELICA PEP – Goračići 17 7. MLADOST – Lučani 16 8. NAFTAGAS – Elemir 12 9. JUGOVIĆ – Kać 11 (34,5)*** 10. ITAKA – Beograd 11 (29,5)*** 11. VŠK VALJEVO – Valjevo 7 12. RADNIČKI VODOVOD – Kragujevac 0 * U slučaju istog broja meč bodova, odlučuju poeni.

Možda Vam se svidi i