RUMA Nova finansijska pomoć za rumske privrednike

Od strane Ozon
0 komentar

Dve nove mere je doneo Štab za vanredne situacije Opštine Ruma na današnjoj sednici. Opština Ruma će ponovo novčano pomoći privrednike, one iz reda najugroženijih delatnosti, baš kao što je i obećano krajem prošle godine.

Pored svih onih koji su finansijski pomognuti u prvom talasu korone, poput frizerskih salona, kafića, hotela, fitnes centara i sl., ovog puta će pomoć dobiti i turističke agencije(šest registrovanih), izjavio je predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

„Ukupno imamo 261 privredni subjekat koji možemo pomoći i ja pozivam sve njih da se prijave za pomoć Komisiji. Parametri su isti kao i prošli put, delatnost je vezana za broj zaposlenih. Od jednog do troje zaposlenih isplaćujemo jednokratnu pomoć od 50.000 dinara; od četiri do deset zaposlenih 150.000 dinara; preko deset isplaćujemo 300.000 dinara, a fitnes centrima i teretanama po 30.000 dinara kao i prošlog puta. Želimo na ovaj način da pomognemo privrednike, da im izađemo u susret, jer oni su najviše pogođeni situacijom koja, podsetiću, ne traje od juče, već je prisutna skoro celu godinu. Privredni subjekti pune naš budžet i zato ih pozivamo da se jave po ustaljenoj proceduri (pomocprivrednicima@ruma.rs), mislim i da će ceo proces ići mnogo brže s obzirom da smo preko 200 njih već pomogli. Imamo ih u arhivi i potrebno je, pre svega, da nisu bili u statusu mirovanja i da nisu otpuštali radnike“, istakao je predsednik Mančić.

Za ovaj vid opštinske pomoći za sada je izdvojeno 15 miliona dinara, ukoliko bude potrebno biće odvojeno još novca, dodao je prvi čovek rumske lokalne samouprave.

Druga mera namenjena je socijalno ugroženom stanovništvu, tj. korisnicima socijalne pomoći. Lokalna samouprava će za 582 građana, sa tim statusom, izmiriti dugovanja za vodu.

„Ti ljudi ne mogu izmiriti dugovanja, a taj dug može ugroziti i samo poslovanje JP „Vodovod“, tako da smo doneli odluku da izmirimo sva dugovanja, čini mi se da smo i 2017. imali sličnu meru. Dakle, pomažemo i ljudima koji nisu u mogućnosti da plate vodu, a sa druge strane pomažemo i samo javno preduzeće“. ocenio je Mančić. Za finansiranje ove mere biće izdvojeno 5 miliona dinara.

Epidemiološka situacija u Rumi se popravlja. U kovid ambulanti registrovano je trenutno 376 građana zaraženih virusom korona, saopšteno je nakon današnje sednice rumskog Štaba za vanredne situacije.

„To je znatno manje u odnosu na prethodni period. Recimo prošlog petka smo imali 565 zaraženih. Pritisak na kovid ambulantu je smanjen, sve je to dobro, ali ipak apelujemo na ljude da se čuvaju, da poštuju preventivne mere. Dakle, parametni su bolji, ali nema mesta opuštanju“, rekao je predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić, napomenuvši da je počela vakcinacija i korisnika i zaposlenih u Gerontološkom centru „Srem“, te da danas kreće i vakcinacija zaposlenih u Domu zdravlja „Ruma“.

Štab je analizirao i rad zimskih službi, a situacija je okarakterisana kao dobra. Putevi su prohodni, mehanizacija je radila tokom cele noći, bačeno je preko 50 tona soli, a službe su i dalje u pripravnosti.

Ruma

Možda Vam se svidi i