Radionica “Mladi u pokretu” – Kancelarija za mlade

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Radionica „Mladi u pokretu” održana je u dvorištu Kancelarije za mlade u saradnji sa Organizacijom srpskih studenata u inostranstu.

Učesnici su uputili mlade o programima koji postoje, kao što su Erazmus+ i Erazmus Mundus programi, kao i šta je potrebno da bi se usavršavali na stranim univerzitetima.

Strahinja Radovanović iz organizacije srpskih studenata u inostranstvu rekao je:

„Već treću godinu zaredom mi smo u Sremskoj Mitrovici i organizujemo ovu radionicu. U pitanju je nevladina organizacija koja okuplja naše studente u inostranstvu već više od 20 godina i sprovodimo ceo projekat „Mladi u pokretu” sa ciljem da pružimo mladima u Srbiji priliku da rade na svojoj pokretljivosti i da im pružimo priliku da steknu sva znanja koja su im potrebna za odlazak na studije u inostranstvu.”

Kroz projektne aktivnosti na lokalnom i nacionalnom nivou, ova radionica doprinosi podizanju svesti i kapaciteta mladih da učestvuju u programima mobilnosti.

Biljana Matić koordinatorka Kancelarije za mlade rekla je:

„Ovo je treća godina kako sarađujemo sa organizacijom Srpskih studenata u inostranstvu, kao i svake godine pozivamo sve srednje škole tj. maturante da dođu da čuju koje mogućnosti imaju prilikom možda odlaska na studiranje u inostranstvu. Ove godine imamo oko dvadesetak učenika, predhodnih godina ih je bilo i više ali zbog same situacije u kojoj se trenutno nalazimo ove godine ih je manje. Krenuli smo sa našim radionicama karijerni infoservis – Nemam barijeru da gradim svoju karijeru, da ih koliko je to moguće održimo što više uživo, a što manje onlajn pošto je drugačiji osećaj. Uglavnom su se svi prijavili zato što ih interesuje da studiraju u inostranstvu, a neki razmišljaju o mogućnostima kako to izgleda u drugoj ili trećoj godini da odu jedan semestar da usavrše jezik, da upoznaju neku drugu državu, grad, kulturu, tako da su svi danas došli da čuju koje mogućnosti mogu da imaju ako odu u inostranstvo da studiraju. Uglavnom ih interesuje Nemačka, prošle godine su nam bili predstavnici iz Nemačke ali i iz Atine, Grčke i Austrije.”

Luka Nikolić, student prve godine fakulteta Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu rekao je:

„Zadovoljstvo mi je, naravno, što danas prisustvujem ovoj radionici kako bih na neki način mogao da se upoznam sa eventualnim mogućnostima koje ću kao brucoš imati u daljem školovanju, kako već imam neke ideje da bi svoje kasnije studije mogao nastaviti u Austriji ili Nemačkoj. Ovo je moje drugo učešće u ovoj radionicu.”

Projektima i organizacijom okuplja se preko 5000 studenata koji se usavršavaju na svetskim univerzitetima.

Možda Vam se svidi i