Prve novogodišnje čestitke

Od strane Ozon
0 komentar

Zabeleženo je da su se prve Novogodišnje čestitke pojavile u Engleskoj, negde u prvoj polovini XIX veka, a nedugo zatim ta moda se proširala i na ostali deo sveta. Kada je reč o Novom Sadu, od polovine XIX veka raznosači novina, poštari i dimnjačari imali su običaj da u stihovima čestitaju Novu godinu onima u čije su kuće zalazili. Obično su to usmeno govorlili ili su pesme štampali u vidu letaka ili na razglednici, deleći to svojim „mušterijama“, slanje poštom je bila ređa praksa.

Božić se najviše čestitao između dva rata, kada je bilo u modi slanje čestitki za Božićne praznike. Tek nakon Drugog svetskog rata ozbiljnije se pristupilo slanju čestitki za Novu godinu putem pošte, da bi kulminaciju dostiglo sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka.

Jedna od tako retkih poznatih i sačuvanih starih čestitki je pronađena u časopisu „Sedmica“ za 1854. godinu. Autor pomenute čestitke bio je Arsenije Pajević „raznositelj Srbskog Dnevnika i Sedmice“, dnevnog lista i nedeljnog časopisa, koji su tih godina izlazili u Novom Sadu.

Foto Ilustracije

Možda Vam se svidi i