Prva nagrada na konkursu “Moja otadžbina Srbija” za učenike O.Š Pinki

Od strane Ozon
0 komentar

Na konkursu “Moja otadžbina Srbija“, koji je raspisao časopis Srpske pravoslavne crkve Svetosavsko zvonce u saradnji sa Međunarodnim fondom jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve (Odeljenje za Srbiju), nagrađene su učenice  O.Š “Boško Paljkovljević – Pinki”, devojčice iz muzičke sekcije pri verskoj nastavi: Prvu nagradu za kompoziciju dobile su Maša Ilić, Kristina Krstić, Nana Panić, Irena Panić, Anja Gršić i Tamara Petković. 


Na kokunrsu su nagradu dobili i Mihajlo Novaković i Iva Lukić. Osvojeno je treće mesto i pohvala.

Kompozicija i likovni radovi su stvoreni u okviru nastave veronauke koju vodi Aleksandra Garunović.

  • Mi godinama koristimo časopis Svetosavsko zvonce , koji je najstariji crkveni dečiji časopis. Sedam godina u nazad postoji konkurs „Stazama naših predaka“ i mi smo rešili da prošle godine učestvujemo na ovom konkursu. Sticajem okolnosti, na našu radost i sreću osvojili smo dve nagrade i pohvalu. Konkurencija je velika, to je međunarodni konkurs, tako da nama ove nagrade predstavljaju veliku čast i izuzetno nam imponuje šro smo nagrađeni na tako velikom konkursu a takođe kao nagradu smo dobili letovanje na Krf u prvom projektu – Stazama naših predaka- gde će deca imati priliku da razmenjuju svoja iskustva i svoja znanja vezana za Prvi svetski rat i znanja vezana za odnos između Grčke i Srbije i da kroz to iskustvo i znanje iskoristed u budućnosti u svojim životima, rekla je Aleksandra Garunović.

Verska nastava igra veliku ulogu u životu deteta jer deci od malih nogu treba naučiti o onome što je važno za naš narod, za naš srpski identitet, bez obzira na to što smo mi kosmopolitski nastrojeni i što volimo ceo svet, smatra Garunović

„Ako zaboravimo da vaspitavamo decu i da ističemo ono što je važno, ono što nas čini nacijom, onda smo izgubili sve bitke. Izuzetno je važđno da deca stvaraju svoj, kako lični, tako i kolektivni identitet jer je poenta države u tome da očuva porodicu, zdravu i pametnu decu i da očuva nacionalni identitet. Mi se izuzetno trudimo po tom pitanju, bez obzira što smo sada u nekim težim okolnostima, jer vrlo lako prepuštamo digitalnom vaspitaču da čini mnogo toga, međutim, ja uvek na mojim časovima skrećem pažnju deci da ako0 se nađu negde u društvu francuza, nemca ili bilo kojih drugih naroda, da će svako od njih jako dobro poznavati svoj identitet, da će izuzetno dobro znati svoju religiju i da je važno da vodimo računa o pravim vrednostima. Moramo raditi na tome da naša deca nikada ne zaborave ko su, i da nikada ne zaborave koju žrtvu su podneli njihovi preci i šta su sve uradili da bi mi danas bili to što jesmo“, rekla je nastavnica veronauke Aleksandra Garunović.

You may also like