Sremska Mitrovica – Prva međunarodna izložba „Minijature Sirmijuma”, otvorena je u Muzeju Srema, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica. Zbirke fresaka, mozaika, skulptura, keramike, nakita Sirmijuma, antičkog grada, nalaze se u mitrovačkom muzeju i svedoče o bogatoj istoriji. Ova izložba oživaljava te kulturno-civilizacijske tekovine raznovrsnim umetničkim izrazima.

Sremska Mitrovica je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Najpoznatiji istoričar IV veka, Amijan Marcelin, nazvao je Sirmijum „Slavnom i mnogoljudnom majkom gradova”. U tom konceptu Muzej Srema, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, otvorio je svoja vrata umetnicima iz zemlje i sveta koji su predstavili svoje radove na Prvoj međunarodnoj izložbi „Minijature Sirmijuma”.

Priznanja nagradjenim autorima uručio je Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport i rekao: „U ovom vremenu civilizacijskih dostignuća, čovek se oseća teskobno i turobno i upravo jedna ovakva vrsta manifestacije, večerašnja izložba je svima nama prekopotrebna. Kažu, umetnost će spasti svet. Došli smo do večeras da uživamo, biće veliki broj naših sugradjana koji će uživati umetnosti. Umetnost nam je potrebna kao drvored, lepi vidici, zato smo večeras ovde. Zahvalio bih se pre svega Muzeju Srema i radnicima muzeja, svima koji su veoma lepo organizovali izložbu, večeras ćemo videti veliki broj naših sugradjana, Mitrovčana ali i gostiju sa strane, Beograđana koji će uživati. Mislim da je lokalna samouprava postigla pun pogodak što ovu, i manifestacije ovog tipa podržava, zato smo ovde i ne samo zato, nego i da uživamo jer kažu, lepota je u oku posmatrača.”

Raznolikost i otvorenost, kao glavna crta izložbe, imala je zadatak da postojeću umetničku riznicu muzeja upotpuni novim umetničkim ostvarenjima koja beleže današnjeg umetnika i današnje vreme.

„Ovo je za nas veoma značajan dan, i ovo je jedan lep ishod, jednog jako lepog zajedničkog truda ekipe Muzeja Srema. Izložba se sastoji od preko 200 radova koji su nam pristigli iz svih krajeva sveta uključujući Australiju i Meksiko i preko 160 autora koji su se prijavili i dobili pravo da učestvuju na ovoj izložbi. Utoliko je naše zadovoljstvo veće jer zaista smo napravili jednu veliku stvar, velik događaj u sferi umetnosti. Sada je ovde oko 190 dela dodelili smo nagrade prvu, drugu i treću u četiri različite kategorije” rekao je Andrija Popović direktor Muzeja Srema.

Za učešće na Prvoj međunarodnoj izložbi „Minijature Sirmijuma”, prijavilo se preko 190 autora koji se profesionalno bave likovnom umetnišću, sa 290 radova. Umetnički savet je za izlaganje odabrao 255 radova od 160 autora, okupivši veliki broj afirmisanih umetnika slikara, vajara, grafičara i mozaičara kao i mladih akademskih umetnika iz Srbije, Austrije, Meksika, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Holandije, Poljske, Australije, Mađarske i Belgije.

Autori izložbe su: Jovana Trivunović, Aleksandar Sladojević i Ružica Španović, zaposleni u Muzeju Srema.

Kako je rekla Ružica Španović, izložba je okupila velik broj odavno afirmisanih i dodala: „Pored eminentnih umetnika naravno nalaze se i mladi akademski umetnici iz celog sveta. Izložbu čine različiti umetnički pristupi, u tom smislu, predstavljeni radovi su raznovrsni i svedoče prisustvo mnogobrojnih stilskih opredeljenja.”

Ostvarenja vizuelnih umetnika današnjice čini da se na ovoj izložbenoj celini predstave autori koji se izražavaju u duhu klasičnog realizma pa sve do postmodernističkih eksperimenata nastalih u dodiru sa iskustvima savremenog doba.

Pavle Maksimović akademski slikar iz Beograda osvojio je prvu nagradu u kategoriji crteža i izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo postignućem i organizacijom izložbe. Dobio je nagradu za crtež rađen tehnikom tuša na papiru manjeg formata.

„Zahvalan sam žiriju, instituciji i Gradu Sremskoj Mitrovici na ovoj organizaciji. Sam crtež je bio inspirisan naravno Sirmijumom, jedan novi, moderan, nadrealni pristup toj, nekako starijoj temi. nekih radova koji mogu da se primete po gradu često dolazim u Sremsku Mitrovicu ja i moja supruga uživamo ovde, tako da učestvovati na ovoj izložbi bilo je prirodno za nas. Sirmijum je večna inspiracija kao i grad, gotovo da nema nema krivine iza koje ne može da se nađe nešto novo, nešto zanimljivo. Inače sam entuzijasta za istoriju, Rim i slične stvari, tako da mi je Sirmijum, Sremska Mitrovica cela za mene zanimljiva”, rekao je nagrađen slikar Maksimović.

Možda Vam se svidi i