Projekat “Zajedno za sove”

Od strane Ozon
0 komentar

Neformalna grupa ”Sremski sovići” realizuje projekat „Zajedno za Sove” u okviru projekta „Zeleni inkubator“, koji zajedno sprovode Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Inženjeri zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Neformalnu grupu čine predstavnici građana koji pre svega vole prirodu i sove, a ujedno su aktivni u organizacijama civilnog društva koje deluju na teritoriji našeg grada ( Ruralni Centar Sova, Pokret Gorana Sremska Mitrovica, Društvo za zaštitu proučavanje ptica Srbije, HabitProt, Ribilovačko udruženje Karaš).

Konkretan rezultat našeg projekta biće predat dokument sa valorizovanim podacima o svim zimovalištama Utine na teritoriju urbanog i ruralnog područja Sremske Mitrovice, predate Zavodu za zaštitu prirode, uz kampanju o podizanju svesti o sovama , čime će se doprineti povećanju zaštite ugrožene vrste na teritoriji Sremske Mitrovice.

Povod za ovu akciju bilo je sečenje krošnji stabala na kom zimuju sove, u selu Noćaj. Naime sečenje krošnji se dogodilo usled redovnog održavanje elektro mreža i bilo je u skladu sa zakonom i saznanjima Zavoda i JLS. Kontaktirali smo JLS i nadležne inspekcije i dobili sledeće informacije: Uprkos našem dugogodišnjem volonterskom radu na praćenju stanja i brojnosti populacija Sova u urbanom i ruralnom području Sremske Mitrovice, izostaje adekvatna komunikacija sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije pa se ovakve situacije mogu desiti (i dešavale ranije u selima Laćarak, Martinci, Grgurevci pa i centru Sremske Mitrovice). Da bi se izbegle slične situacije, kontaktiran je Zavod i upravo kao rezultat razgovora sa Nikolom Stojnićem (ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode) napisan je predlog projekta tokom kojeg ćemo obići teren, zabeležena zimovališta sova, uraditi opise, uzeti gps kordinate popisati ukoliko sada i koliko ima sova, a zatim uraditi dokument i predati Pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode.

Ceo projekat će pratiti izrada dokumentarnog filma o zaštiti sova, info – kampanja u medijima, na društvenim mrežama i edukativne radionice u osnovnim školama koje će sprovesti naša saradnica.
Celokupan projekat će biti sproveden tokom meseca novembra.

Možda Vam se svidi i