Pritvor do 30 dana za četvoro osumnjičenih

Od strane Ozon
0 komentar

U novosadskom Višem javnom tužilaštvu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, počela je istraga u vezi sa mahinacijama sa dobijanjem diploma na Univerzitetu „Union – Nikola Tesla“. MUP je u subotu saopštio da je uhapšeno 17 osumnjičenih.

Posle saslušanja u tužilaštvu, sudija za prethodni postupak je, kako saznajemo, odredio pritvor do 30 dana za četvoro osumnjičenih. Ova mera izrečena je G. K. (48), osumnjičenom za zloupotrebu službenog položaja, kao i A. L. (45), T. I. (72) i N. S. (47), da boravkom na slobodi ne bi mogli da utiču na svedoke. Ovo troje se sumnjiče za trgovinu uticajem. Osumnjičenoj za isto krivično delo I. S. (35) izrečena je mera zabrane komununikacije sa svedocima.

Za kupovinu diploma, navodni studenti su, kako nezvanično saznajemo, plaćali iznos od 2.000 evra do 6.000 evra u zavisnosti od toga da li je reč o celim studijama ili im je zbog prekinutog studiranja na nekom drugom fakultetu nedostajala godina ili dve do diplome.

Među osumnjičenima koji su, kako je pokazala dosadašnja istraga, bez dolazaka na fakultet i pojavljivanja na ispitima, stekli fakultetsku diplomu, ima „diplomaca“ raznih profesija, i iz različitih su mesta u Srbiji.

Pojedini su, prema nezvaničnim saznanjima, priznali da su platili da bi na ovakav način došli do diplome, a jedan od njih, mladić koji se izvesno vreme bavio sportom, navodno je ispričao da je u jednom trenutku poželeo da ima „papir“ neke visokoobrazovne ustanove i da se na potez da ga stekne na ovakav način, odlučio na nagovor roditelja.

Kako saznajemo, većina od sumnjivih „studenata“ koji su na mutan način došli do diplome, posle hapšenja, nije znala precizno da kaže ni kojem smeru su navodno studirali, a pojedini nisu mogli da odrede ni tačnu lokaciju gde se nalazi fakultetska zgrada u Sremskim Karlovcima. Za neke od ovih studenata sumnjivo je da u vreme kada su navodno polagali ispit, uopšte nisu bili u zemlji.

MUP je u subotu saopštio da su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj uhapšeni G. K. (48) odgovorno lice univerziteta „Union – Nikola Tesla“, kao i A. K. (28) i M. A. (35) zaposlene na ovom Univerzitetu. Među uhapšenima su i policijski službenici LJ. N. (42), D. S. (29) i D. M. (49), koji se sumnjiče za trgovinu uticajem i falsifikovanje isprave.

Za trgovinu uticajem se terete i A. M. (31), M. J. (38), M. R. (25), M. M. (24), D. T. (61), T. S. (35), I. S. (35), B. M. (32), T. I. (72), A. L. (45) i N. S. (47).

– Kako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G. K. je koristeći svoj službeni položaj pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara – navedeno je u saopštenju MUP-a.

Zaposlene na Univerzitetu, A. K. i M. A. su, navodi se dalje u saopštenju MUP-a, po nalogu G. K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, i pored toga što nisu ni prisustvovali proveri znanja studenata. Da bi sve bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja, one su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita.

T. I., N. S. i A. K. se sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, između G. K. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganja ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju. Osumnjičeni LJ. N., D. T., T. S., I. S. i B. M. se terete da su davali poklone i novac A. L., N. S. i T. I. koji su posredovali u izvršenju ovih krivičnih dela. LJ. N. i D. S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave.

UNIVERZITET „UNION“ DEMANTUJE

UNIVERZITET „Union – Nikola Tesla“, demantovao je da su G. K., A. K. i M. A. za koje je u subotu MUP saopštio da su uhapšeni zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, zaposleni na tom univerzitetu.

– Pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću izjavljujemo da navedeno lice nije odgovorno lice univerziteta, odnosno da lica koja su navedena nisu zaposlena na univerzitetu, te da univerzitet nema nikakve direktne veze sa sumnjama koje su izrečene, a što ostavljamo nadležnim institucijama da se izjasne – istaknuto je u saopštenju.

Novosti

Možda Vam se svidi i