Prikupljanje pesticidnog otpada krajem maja meseca

Od strane Ozon
0 komentar

Prema najavama iz Poljoprivredne stručne službe grada Sremska Mitrovica početak  prikupljanja pesticidnog otpada vršiće se krajem maja meseca. “Sve mesne kancelarije do tada će biti upoznate koji je tačno datum kad ćemo biti u svakom selu”, rekao je Milan Milić, savetodavac PSS Sremska Mitrovica.

“Već 5 godina unazad se prikupljao ambalažni otpad i sa tom nekom praksom, nastavljamo i ovu 6 godinu. Prošle godine prikupljeno je 5.000 kilograma ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja, radili smo na teritoriji opštine, prošle godine, u Sremskoj Mitrovici i Pećincima. Ove godine ulazimo u pregovore i sa opštinom Stara Pazova kao i sa opštinom Šid. Bitna stvar pored ekonomskog aspekta poljoprivrednika samog jeste da iskoristi 99% sredstava za zaštitu bilja iz ambalaže. Ekološki aspekt ovoga jeste da ne bi ambalaža za zaštitu bilja završila u kanalima, atarskim putevima, da se ne bi spaljivala i završavala u komunalnom otpadu. Potrebno je da se naši poljoprivredni proizvodjači naviknu na prikupljanje i predaju ambalažnog otpada.”, objasnio je Milić.

Iz Službe napominju da se nadaju da će Ministarstvo za zaštitu sredine kao i Ministarstvo poljoprivrede kroz koju godinu uvesti sa prikupljanje i predaja ambalažnog otpada bude obavezna kod nas kao i u Evropskoj uniji.

Možda Vam se svidi i