Jasmina Nešković, dugogodišnji muzički pedagog i dirigent Hora Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, preminula je danas u 67. godini, posle duže bolesti. 

Printscreen YouTube

Jasmina Nešković rođena je 1955. godine u Sremskoj Mitrovici, gde je završila osnovnu i nižu muzičku školu. Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ upisala je 1971. godine, a zatim i Akademiju umetnosti u Novom Sadu na kojoj je diplomirala. Master horskog dirigovanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu odbranila je 2010. godine, piše 021.rs.

Od 1979. godine radila je na pedagoškoj akademiji „Dušan Vukasović Diogen“ u Sremskoj Mitrovici, da bi 1983. počela da radi u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu. 

Ostaće poznata po tome što je, nakon dugogodišnje pauze, oživela mešoviti hor u Gimnaziji 1983. godine koji je uspešno vodila 30 godina. Za to vreme, učestvovali su na svim domaćim horskim festivalima, a od 2001. godine hor se oprobao i na međunarodnoj sceni – na takmičenjima u Budimpešti, Riva del Gardi, Vernigerodeu, Bremenu, Prevezi, Moskvi, Lincu, Gracu i mnogim drugim evropskim gradovima.

Jasmina Nešković je pokretač Republičkog takmičenja horova gimnazija, srednjih muzičkih škola, srednjih stručnih škola i omladinskih horova Srbije koje se već 18 godina održava u Jovinoj gimnaziji.

Osim hora Jovine gimnazije, vodila je i Hor SZPD „Neven“, Gimnazijsko pevačko društvo „1838“ i, u dva navrata, Mešoviti hor AKUD „Sonja Marinković“ u kom je i okončala karijeru dirigenta. Sa svakim od ovih horova ostvarila je zapažene uspehe na međunarodnim takmičenjima u Riminiju, Bad Išlu, Balčiku, Splitu i drugim gradovima.

Dobitnica je Zlatne značke za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos za širenje muzičke kulture u Srbiji (1992), Povelje dr Đorđe Natošević (2001) i Medalje kraljevske porodice Romanov za pedagoško majstorstvo i istaknuto vođstvo hora (2007), prenosi Radio 021.

You may also like