Preduzetnici ubuduće bez reči Srbija u imenu?

Od strane Ozon
0 komentar

Preduzetnici ubuduće neće moći u nazivima svojih biznisa da koriste reč Srbija.

Baš kao ni izvedenice i sve oblike koji asociraju na ime naše zemlje, niti međunarodno priznatu troslovnu oznaku Republike Srbije – SRB.

Ovo je samo jedna od izmena koju predviđa nova verzija Zakona o privrednim društvima. Vlada je nedavno usvojila predlog ovog propisa, a krajnju verziju daće parlament, pišu Novosti.

Jedan od zadataka izmenjenog zakona je da obezbedi bolji položaj manjinskih akcionara, a Srbiji donese bolji plasman na globalnoj listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

„Privredna društva često ne mogu da utvrde ko su njihovi akcionari“, stoji u obrazloženju propisa. „Njihova identifikacija je preduslov za direktnu komunikaciju između njih i privrednog društva. Javna akcionarska društva treba da imaju pravo da prepoznaju svoje akcionare, kako bi mogla da sa njima direktno komuniciraju, a posrednici treba to da im obezbede.“

Praksa je pokazala niz mogućih zloupotreba poslovnih adresa. Pojedine kompanije upisuju fiktivna „prebivališta“, pa su nekad i nedužni građani na meti izvršitelja. Zakon će dati mogućnost građaninu da tužbom traži brisanje te adrese.

„Zainteresovani mogu tužbom nadležnom sudu da zahtevaju brisanje registrovane adrese sedišta društva, ako osoba koja ima pravo svojine, nije dozvolila upotrebu tog prostora za upravljanje poslovanjem društva“, stoji u Predlogu zakona. „Zbog povećanog broja predstavki građana, u kojima se ukazuje na probleme koje imaju sa javnim izvršiteljima i komunalnim preduzećima, jer su adrese stanovanja građana, bez njihovog znanja i saglasnosti, prijavljene i u Registru privrednih subjekata registrovane, kao sedište privrednih društava i preduzetnika, uvodi se sudska zaštita.“

Novi propis bi mogao doneti olakšanje preduzetnicima kojima je zabranjeno obavljanje delatnosti. On će moći da privremeno registruje prekid te delatnosti, a nastavi da obavlja drugu.

„Može da registruje promenu te delatnosti, kako bi kroz aktivni status obavljao drugu delatnost u cilju daljeg ostvarivanja prihoda i time obezbedio egzistenciju za sebe i svoju porodicu“, navodi se u obrazloženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, i Twitter nalogu .

Možda Vam se svidi i