Predlog za radno vreme ugostiteljima do 22 sata nije odbačen ali…

Od strane Ozon
0 komentar

Krizni štab za borbu protiv korona virusaodržao je danas sednicu na kojoj se razmatralo o ublažavanju postojećih i uvođenju novih mera.
Kako je neposredno nakon sednice izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, njegov predlog da se radno vreme ugostiteljima do 22 sata nije odbačen.
“Medicinski deo Kriznog štaba rekao da nisu protiv mog predloga o popuštanju mera odnosno produženju radnog vremena do 22 sata, ali traže vreme, odnosno do sredine sledeće nedelje da se izjasne o tome“, rekao je Vesić.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je za MONDO da danas nije doneta nikakva nova mera već se raspravljalo o postojećim.

„Na konferenciji nije doneta nikakva nova odluka, već se razgovaralo o mogućim opcijama. Kovid pasoši su neizvesni, a što se tiče kineske vakcine ja sam optimista i smatram da neće biti problema da je EU registruje i da će sa njom moći da se putuje. Jednostavno, procedura je u toku“, kazao je Tiodorović za Mondo.

On je rekao da nikakve nove mere nisu donete, ali se osvrnuo i na navodnu informaciju da je Grčka uvela kovid pasoše.

„Da budemo potpuno jasni, taj podatak za Grčku nije tačan! Grčka zvanično nije uvela kovid pasoše. Kao što znate, vrh EU odlučio je da ne donosi takvu odluku jer verovatno mora još mnogo toga da se proceni. Oni su otvorena zajednica prema tome sigurno moraju računati na ostali deo sveta, svi smo mi deo tog sveta. Tim potezom ograničiće se i ekonomija, ne samo kontakti ljudi i putovanja. Pratićemo, naša Vlada i ministarstvo su u direktnom kontaktu sa Grčkom i pratimo razvoj situacije“, objasnio je Tiodorović i dodao:


Posvetili smo se oceni i proceni epidemiolopške situacije koja ima tendenciju poboljšanja, ali ovo poboljšanje koje se ogleda u brojevima novozaraženih, preminulih i slično ne sme da nas dovede u situaciju da mislimo da imamo sve pod kontrolom, daleko smo od toga. Na ovim merama insistiramo, moramo da ih očuvamo, svi smo svesni da treba očuvati ovu situaciju pogotovo što nam je vackinacija krenula neočekivano dobro“ zaključio je on.

Kada je reč o vakcinama „sputnik v“ kao i „sinofarm“ koje još uvek nisu dobile potrebnu dokumentaciju, članovi kriznog štaba su objasnili da li će ljudi, koji su njih primili, moći normalno da se kreću.

„Za vakcinu „sputnik v“ dokumentacija je predata, za „sinofarmovu“ još uvek nije predata ali svi očekuju da će biti. Zaista, kao imunolog i lekar očekujem da će sve vakcine koje imaju dokaz o bezbednosti i delotvornosti dobiti sve potrebne dozvole i sertifikate, sve drugo bi me razočaralo“, zaključio je dr Jankovikć.

(Mondo)

You may also like