Prdstavljamo uspešne „Cigani Ivanovići“

Od strane Ozon
0 komentar

Malo je poznato da je tekst čuvene pesme „Đelem, đelem“, koja je usvojena za himnu romskog naroda, napisao Žarko Jovanović. Pesma govori o poniženjima koje su pretrpeli Romi tokom Drugog svetskog rata. Originalni naziv je „Opre Roma“ („Držite se, Romi“).

Situacija je 60- tih godina, odvela jednu romsku porodicu u Pariz. Reflektori grada svetlosti uvek prepoznaju zvezde. „Cigani Ivanovići“ su za kratko vreme postali vodeća grupa u tamošnjim kabareima i restoranima. Usledila je blistava karijera. Parizu, ali i svetu, dali su jedan novi zvuk, novu svežinu. Pesmom i muzikom osvojili su srce boemskog grada, ali i Evropu

Poreklo „Cigana Ivanovića“ vodi iz Batajnice. Petrov otac, Žarko Jovanović, koga smatraju najboljim sviračem na balalajki, šezdesetih godina je otišao u Pariz. Pariz je tada važio za centar svetske umetnosti. Uskoro su mu se pridružili i sinovi. Za kratko vreme postaju vodeći ansambl u ruskim kabareima i restoranima. Kako „Jovanović“ na francuskom ne zvuči baš najbolje, uzimaju umetničko ime „Les Tziganes Ivanovitch“ („Cigani Ivanovići“).

 Prvu ploču „Me Sem Rom“ objavili su početkom sedamdesetih. Sa njom su se vinuli munjevito. Više puta su nastupali širom bivše Jugoslavije, sa uspehom kakav se rečima teško može opisati. Za manje od mesec dana imali su 31 koncert. U Jugoslaviji su izdali tri ploče – jedna je bila dijamantska, druga platinasta, a treća zlatna! Od Rusa su crpli inspiraciju, a i među njima su bili veoma popularni.

Petrov otac Žarko preko muzike je postao prijatelj sa umetnicima kao što su Omar Šarif i Brižit Bardo. „Cigani Ivanovići“ nastupali su na koncertima Žo Dasana, a oduševljenje su iskazali i mnogi vladari, poput kraljevske porodice u Monte Karlu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „РАВНОПРАВНО –  Лицем у лице –  Muj an muj“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i