Praznici u inostranstvu? Uslovi za ulazak u neke zemlje i aktuelne cene aranžmana

Od strane Ozon
0 komentar

Nova godina sve je bliža, a sa njom i planovi za brojna putovanja što u zemlji, što van nje. Iako su mnogi, o čemu svedoče turističke agencije odustali od putovanja u inostranstvo zbog zamršenih kovid propisa, dosta je onih koji bi novu 2022. godinu dočekali na nekom od evropskih trgova.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić naveo je ranije da je interovanje za putovanje u inostranstvo smanjeno u odnosu na period pre korone.

Razlika je i to što bi u ovo vreme većina turističkih aranžmana za Novu godinu već bila rasprodata, a sada, situacija sa terena pokazuje da su građani ipak oprezniji i čekaju kako će se razvijati situacija u evropskim zemljama kada su mere u pitanju.

Ipak, većina turističkih agencija izašle su sa ponudama, ali kako smo mogli da primetimo svaka je ostavila mogućnost promene putovanja u zavisnosti od promene kovid uslova.

Mi smo izdvojili neke od najpopularnijih zemalja novogodišnjih destinacija sa cenama, ali i kovid uslovima koji su trenutno na snazi.

Beč, Austrija

Iako je na snazi lokdaun u ovoj zemlji, veliki broj turističkih agencija je na svojim sajtovima objavilo ponude za predstojeći doček. Cene aranžmana zavise od toga da li biste u Beč autobusom ili avionom, kao i da li je aranžman na jednu, dve ili tri noći.

Ako biste u Beč na jedno noćenje autobusom, cene se kreću od 75 evra pa naviše. Nešto više cene su kada je reč o dva ili tri noćenja, pa u zavisnosti od agencije cene se kreću od 125 evra do 250 evra.

Tako, u jednoj agenciji tri noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi košta 139 evra, a u trokrevetnoj 129 evra.

Ipak, ono što, čini se sada još važnije našim putnicima jesu uslovi za putovanja.

Uslovi za putovanje:

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u R. Austriju. Potrebno je da prilože jedan od sledećih dokumenata:

– dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac. Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je primljena druga doza vakcine i ukoliko od primanja prve doze nije prošlo više od 360 dana, a između dve doze mora da prođe najmanje 14 dana (ili da je prošlo minimum 22 dana za one vakcine za koje je predviđena samo jedna doza, pri čemu ne sme biti starija od 270 dana).

– važeće lekarsko uverenje o preležanoj bolesti (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih 180 dana preležalo Covid-19, ili dokaz o neutrališućim antitelima ne stariji od 90 dana.

Za lica koja prilože dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 ili lekarsko uverenje o preležanoj bolesti, ne važi obaveza elektronske registracije i mera karantina.

Lica koja nisu vakcinisana, niti su preležala bolest Covid-19, potrebno je da prilikom ulaska prilože negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati od momenta uzimanja uzorka (na nemačkom ili engleskom jeziku).

Navedena lica su u obavezi da izvrše on-lajn registraciju, tzv. „PreTravel Clearance – PTC“ (preko sledeće veb-stranice https://entry.ptc.gv.at ), koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja, uz određivanje 10-dnevnog karantin, koji je moguće prekinuti najranije petog dana, ukoliko lice dobije negativan PCR ili antigenski test.

Budimpešta, Mađarska

Veliki je broj ponuda za novogodišnja putovanja za još jednu omiljenu destinaciju Srba – Budimpeštu. Zbog svoje blizine, ali i povoljnih aranžmana godinama su naši turisti dočekivali Novu godinu upravo u susednoj Mađarskoj.

Što se tiče cena aranžmana one takođe zavise od broja noćenja i prevoza. Tako, tri noćenja u Budimpešti u hotelu sa tri zvezdice koštaće vas oko 150 evra, a manje ako želite da boravite u trokrevetnoj sobi.

Neke turističke agencije su uvele specijalne ponude za rane rezervacije pa vas ovakvo putovanje može koštati i 120 evra, ako na vreme zakažete.

Uslovi za putovanje:

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Napomena:

  1.     Jedino građani koji u Mađarsku ulaze iz pravca Ukrajine podležu i dalje merama epidemiološke kontrole za sprečavanje pandemije.
  2.    Građanima koji sleću na aerodrom u Budimpešti meri se temperatura, ali ne moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.
  3.     Na snazi je obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru.
  4.     Za ulazak u sportsko-rekreativne centre, muzeje, zatvorene delove restorana i dr. potrebna je potvrda o vakcinaciji.

Istanbul, Turska

Glavni grad Turske poslednjih godina sve je popularnje mesto za doček Nove godine, a tome u prilog idu i povoljni aranžmani, ali i šoping koji je tamo nezaobilazan. U vreme korone, najviše aranžmana je upravo za ovu zemlju, a čini se da tome doprinose vrlo blagi kovid uslovi.

Što se tiče samih aranžmana cene su vrlo povoljne iako je većina aranžmana na 6 dana, odnosno tri noćenja. Tako za taj period autobusom možete putovati i za samo 99 evra po specijalnim ponudama, a cene se za hotele sa tri zvezdice ne kreću iznad 120 evra po osobi.

Uslovi za putovanja:

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku. Ukoliko se ne ulazi iz Avganistana, Bangladeša, Brazila, Južne Afrike, Nepala, Pakistana, Šri Lanke, Ujedinjenog kraljevstva, Irana, Egipta i Singapura, u Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19.

Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Lica koja dolaze ili su se u poslednjih 14 dana od ulaska u Tursku nalazila u Avganistanu, Bangladešu, Brazilu, Južnoj Africi, Nepalu, Pakistanu i Šri Lanki moraju da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i određuje im se mera obaveznog 14-og karantina.

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sajta: https://register.health.gov.tr/ . Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Prag, Češka

Nešto manji broj ponuda ove godine je za Prag, grad koji je bio jedna od top destinacija za srpske turiste. Ipak, mnoge agencije su izašle sa svojim ponudama za Novu godinu, a ono što se može videti je da su cene prilično pristupačne.

Tako, na sajtu jedne agencije tri noćenja od 29.12. do 3.01. naredne godine za dvokrevetnu sobu u hotelu sa tri zvezdice košta 159 evra dok je najviša cena koju smo mogli naći 189 evra.

Ipak, mnoge agencije su dale specijalne ponude, pa ovaj aražman ako se rezerviše na vreme može vas izaći i 120 evra.

Uslovi za putovanja:

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Češku, pod uslovom da su potpuno vakcinisani. Potpuno vakcinisanim se smatraju one osobe koje su vakcinisane jednom od vakcina koje se priznaju u Češkoj (Pfizer – Comirnaty, Moderna – Spikevax, AstraZeneca – Vaxzevria ili Covishield) i da je od druge doze prošlo najmanje 14 dana. U tom slučaju, radi putovanja u Češku potreban je sertifikat o izvršenoj vakcinaciji, kao i da se pred put popuni i odštampa elektronsku prijava dolaska (link: https://plf.uzis.cz/).

Državljani Republike Srbije koji nisu vakcinisani mogu ući samo ukoliko imaju regulisan boravak u Češkoj. Tada je, pored prijave dolaska, potrebno da pred put urade PCR test, kao i da po dolasku u Češku ponove testiranje u periodu između 5. i 7. dana. Do rezultata ponovljenog PCR testa nije obavezna samoizolacija, već nošenja maske tipa FFP2 i sl. svuda van mesta boravka.

Deca mlađa od 12 godina oslobođena su, osim ove, i obaveze elektronskog prijavljivanja.

Ukoliko se putuje avionom ili autobusom, neophodno je proveriti da li prevoznik ima posebne uslove za putovanje.

S obzirom na česte promene i dopune pravila ulaska u Češku, preporučujemo da pred put obavezno proverite aktuelne uslove ulaska putem sledećeg linka https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx.

Novosti

Možda Vam se svidi i