Poznati mitrovčani: Fedor Vrtačnik, dirigent i aranžer

Od strane Ozon
0 komentar

Fedor Vrtačnik rođen je 1963. godine u Sremskoj Mitrovici, gde se i školovao do srednje škole, koju je završio u Beogradu. Nakon toga je učio na teoretsko pedagoškom odseku Akademije u Sarajevu da bi svoju edukaciju zaokružio master studijama na muzičkom koledžu Berkli. Član je Udruženja muzičkih umetnika i izvođača „Vojvodina ton“, aktivan je saradnik „Sibelius music“  i „Berklee music“ asocijacije i osnivač agencije „Orchestral score production“. Njegov primarni instrument je violina, ali svira i kontrabas, klavir i udaraljke.

U Novom Sadu je najpoznatiji kao dirigent i aranžer Novosadskog big benda, koji vodi od 2003. godine. Na svetskoj sceni je dobro znan po saradnji sa kultnim orkestrima poput Singapurskog, Vašingtonskog i Detroitskog simfonijskog orkestra, Njujorške, Kalifornijske i Praške filharmonije, kao i velikim produkcijama kao što su BBC i Virgin. Njegove aranžmane na sceni su izvodili Sting, Robi Vilijams, Pavaroti, Bočeli, Kareras, Plasido Domingo, te mnoga istaknuta imena i orkestri domaće muzičke scene.

Kada ste se zainteresovali za muziku i kako je teklo vaše školovanje?

– Još kada sam bio mali nešto me je privuklo muzici i već sa pet, šest godina sam svirao usnu harmoniku. Uticalo je i to što sam u porodici imao muzičare, moji tetka i ujak su se profesionalno bavili muzikom. Ubrzo sam upisao nižu muzičku školu „Petar Kranjčević“ u Sremskoj Mitrovici i tu sam završio na instrumentu violina. Taj instrument sam dobio kao dete, što mi je veoma koristilo u daljem radu jer je violina instrument koji muzičarima oštri sluh. Mislim da sam ga još tada, zahvaljujući violini, dobro izoštrio i, kada sam otišao u srednju školu, mogao sam lako da razaznam šta čujem u nekoj pesmi. U tom periodu sam se zainteresovao za aranžiranje i već samostalno krenuo da pravim aranžmane, da bih tu svoju sklonost otkrio tek kada sam otišao na Akademiju.

Novosadski big bend vodite od osnivanja. Šta vam je bila prvobitna ideja?

– Novosadski big bend je nastao gašenjem Plesnog orkestra TV Novi Sad. Muzičari koji su tu bili prisutni su imali potrebu da stvore jedno telo koje će nastaviti rad na polju scenske, popularne i džez muzike. Mi smo tako 2003. godine osnovali Big bend, koji i dan danas deluje i iza sebe ima oko 480 koncerata. Snimamo treći CD, sarađivali smo sa velikim brojem umetnika u bivšoj Jugoslaviji, nastupali na svim većim televizijskim kućama i na gotovo svim kulturnim manifestacijama u regiji. Posebno sam ponosan na poslednje projekte koje smo izneli, poput „Rok opere“ i „Tri tenora“ i naravno na ono što tek sledi, a to je novi album koji smo snimili.

Izvor: MojNoviSad

Možda Vam se svidi i