Poreska uprava omogućila podnošenje nekoliko obrazaca elektronskim putem

Od strane Ozon
0 komentar
Poreska uprava Srbije objavila je danas da je od početka godine omogućila podnošenje nekoliko obrazaca u elektronskom obliku preko svog portala, a u cilju unapredjenja i optimizacije poslovnih procesa.

Izradom posebne elektronske aplikacije poreskim obveznicima je omogućeno podnošenje zahteva za povraćaj, preknjižavanje više ili pogrešno plaćenih javnih prihoda u elektronskoj formi preko portala Poreske uprave.

Rešenje o povraćaju i preknjižavanju dostavljaće se poreskim obveznicima u elektronskoj formi u poresko sanduče, navedeno je u saopštenju Poreske uprave.

Preduzetnik i preduzetnik poljoprivrednik, koji se opredeli za isplatu lične zarade, dužan je da u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave, dostavi obaveštenje o svom opredeljenju najkasnije do 15. decembra tekuće godine za period od 1. januara naredne godine.

U saopštenju se ističe da preduzetnik koji se opredeli za isplatu lične zarade, ovakvo opredeljenje ne može da menja tokom poreskog perioda, a ako se preduzetnik opredeli da prestane sa isplatom lične zarade, dužan je da o tome u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave dostavi obaveštenje poreskom organu do 15. decembra tekuće godine.

Takodje, obrazac koji će se podnositi elektronskim putem je i obaveštenje o prometu sekundarnih sirovina i poljoprivrednih i šumskih proizvoda i poljoprivrednih usluga.

Fizička lica koja kao vlasnici, zakupci i drugi korisnici poljoprivrednog i šumskog zemljišta i fizička lica koja kao nosioci, odnosno članovi poljoprivrednog gazdinstva upisana u registru poljoprivrednih gazdinstava, izvrše promet poljoprivrednih i šumskih proizvoda, odnosno poljoprivrednih usluga obveznicima PDV, imaju pravo na nadoknadu po osnovu PDV.

Ukazano je i da poreski obveznici obaveštenje o prometu sekundarnih sirovina, poljoprivrednih i šumskih proizvoda, kao i poljoprivrednih usluga, mogu podneti i u pismenom obliku – neposredno ili putem pošte

Možda Vam se svidi i