Polaganje venaca i cveća stradalim u NATO bombardovanju

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je obeležena 22. godišnjica od početka NATO bombardovanja nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Bombardovanje je trajalo 78 dana, tokom bombardovanja poginulo je 2.500 civila od kojih je šestoro Mitrovčana i oko 1.000 vojnika i policajaca.

Vence su položili predstavnici grada na čelu sa predsednikom Skupštine Ilijom Nedićem kao i predstavnici Gradskog odbora SPS-a, predstavnici Ratnih vojnih invalida Srbije i SUBNOR-a.

Poslednje bombe su pale 10. juna 1999.

 

Pomoćnik gradonačelnice Bogdan Kuzmić rekao je da slike i sećanja ne blede, da smo svi ponovo ovde da odamo pomen nastradalima i dodao da je naša obaveza da čuvamo sećanja i da ta sećanja prenesemo na buduće generacije.

Sava Grujičić, predsednik Gradskog obdora rezervnih vojnih starešina i zamenik predsednika SUBNOR-a rekao je da su se ovde skupili da obeleže jedan datum iz mlade istorije, da je mart crni mesec za Srbiju i Balkan, da se mnogo loših dogadjaja desilo baš u tom mesecu, u različitim godinama.

Dodao je da je stradalo mnogo civila i materijalnih dobara, da je stradalo 79 dece, i da se posledice bombi osete i dan danas.

You may also like

1 komentar

Polaganje venaca i cveća stradalim u NATO bombardovanju - Srem(č)ica 24.03.2021. - 7:34 pm

[…] Polaganje venaca i cveća stradalim u NATO bombardovanju, foto: Ozon […]

Komentari su zatvoreni.