Pogledajte filmove: XVII FESTIVAL ARHEOLOŠKOG FILMA

Od strane Ozon
0 komentar


Emitovanje filmova se vrši od 17,30 časova u Svečanoj sali Muzeja Srema
Sreda 03.11.2021.
Arheološki teren u 10 slika
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica,Srbija 2020.Trajanje 16´
Tajne Kosančićevog Venca I
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica, Srbija 2020. Trajanje 12´
Tajne Kosančićevog Venca II
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica, Srbija 2020.Trajanje 18´
Put oko sveta za 10 minuta
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica, Srbija 2020. Trajanje 14´
Arheološka iskopavanja u zimskim jaknama
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica, Srbija 2019. Trajanje 13´
Egipatske mumije u petničkim rukama
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica, Srbija 2019. Trajanje 10´
Stojte, galije viminacijumske
Režija: Seminar arheologije u IS Petnica, Srbija 2020. Trajanje 11´
Predstavljamo vam arheološki žurnal seminara arheologije u IS Petnica. Video je projekat zabavnog karaktera koji su saradnici namenili polaznicima seminara. Pored toga, cilj je i upoznavanje šire javnosti sa aktuelnim vestima iz arheologije u zemlji i svetu.
Četvrtak 04.11.2021.
Pskovski kremlj i lavra / Pskovskiй kremlь i lavra
Režija: Mariя Samoйlova, Rusija 2011. Trajanje 26’
Drevni grad Pskov je jedan od najstarijih i najživopisnijih u Rusiji. Njegove hronike, manastiri i ikone svedoče da je preživeo 123 rata, a njegovo sećanje seže u prošlost staru koliko i sama Rusija. Pskov se razvijao kao kulturni, umetnički, prosvetiteljski i naučni centar. Ovde je nastala posebna škola arhitekture i ikonopisa, a sastavljali su se i letopisi. Danas je Pskov moderan regionalni centar, a ujedno ceo grad predstavlja jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u zemlji. U starom delu grada kulturni sloj je dubok sedam metara. Grad ima preko 300 spomenika arhitekture. Sve to svedoči o bogatstvu i neponovljivosti istorijskog nasleđa Pskova.
Ipatijevski manastir / Ipatьevskiй monastьrь
Režija: Darья Andrianova, Rusija 2012. Trajanje 25’
Smatra se da je manastir 1330. godine osnovao tatarski knezČet, začetnik čuvenog roda Godunovih. Prema manastirskom predanju, Čet je krenuo put Moskve s namerom da stupi u službu kod moskovskog kneza Ivana Kalite, ali se usput ozbiljno razboleo. Predahnuo je na mestu gde se reka uliva u Volgu Kostroma i tu mu se javila Bogorodica sa apostolom Filipom i mučenikom Ipatijem Gangrijskim, posle čega je bio isceljen. Čet se obradovao i primio pravoslavlje, a na mestu svog noćnog viđenja osnovao je monašku porodicu.
Praistorijska noć Venere i Marsa / Prapovjesna noć Venere i Marsa
Režija: Darko Puharić, Hrvatska 2018. Trajanje 32´
Uz dramatične zvukove bubnjeva, bubnjarske grupe RitmOS gledaoci će uroniti u uzbudljivu priču o najstarijem zabeleženom datumu u praistoriji kojega je prof. dr Aleksandar Durman iščitao naučno interpretirajući arheološki nalaz groba 3 s Vučedola otkriven 1985. godine. Događaj koji se na nebu odigrao 2889. godine pre Hrista, obeležen je ljudskom žrtvom i piktografskim pismom zapisan na vučedolskoj terini priloženoj u grobu.
Petak 05.11.2021.
DIGLIFE Serbia
Režija: Chris Davies, Srbija / Australija 2019. Trajanje 46′
Film prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom druge kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac, kod Sremske Mitrovice, 3km od nekadašnjeg Sirmijuma. Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće dugogodišnje australijsko-srpsko istraživanje.

Možda Vam se svidi i