Početkom septembra javni poziv za solarne panele

Od strane Ozon
0 komentar

Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele Ministarstvo rudarstva i energetike će objaviti 3. septembra, a posle toga će lokalne samouprave nastaviti da sprovode dalje korake, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Atanacković je za Radio-televiziju Srbije rekla da je procedura pojednostavljena i da je jedino potrebno da se građani obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ona je objasnila da će postupak posle objavljivanja javnog poziva biti isti kao u slučaju subvencionisanja zamene stolarije.

„U procesu energetske tranzicije pratimo svetske tokove, a to znači da želimo čistiji vazduh i dodatni
ekonomski razvoj. Kada govorimo o tome da građani mogu da postanu kupci-proizvođači, što je novost kod nas, malo toga je potrebno uraditi. Danas Vlada usvaja uredbu o prosumeru i počinje primena ovog propisa, što je u stvari samo jedan korak do solarnih panela“, rekla je ona.

Atanacković je podsetila da je ranije bilo potrebno ispuniti niz administrativnih procedura i da je postupak trajao i duže od šest meseci.

„Danas je sve drugačije. Nema kontakta sa državnom administracijom. Nisu potrebni idejno rešenje, lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji, probni rad“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, jedini korak koji građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela je da se obrate snabdevaču, sa kojim izmene ugovor, i nakon toga budu priključeni na mrežu.

„Od tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili tu količinu prebaciti za sledeći mesec“, objasnila je Atanacković. 

FoNet

Možda Vam se svidi i