Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u sremskomitrovačkoj Bolnici

Od strane Ozon
0 komentar

U Bolnici u Sremskoj Mitrovici danas je počela vakcinacija zdravstvenih radnika iz kovid sistema, koji su se dobrovoljno prijavili i saglasili da prime Fajzerovu vakcinu.

Doktor Dragan Malobabić, zamenik direktora Opšte bolnice Sremska Mitrovica. je rekao novinarima uoči početka vakcinacije da se danas vakciniše po prioritetnim grupama.

„Drago mi je da vas pozdravim u objektu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, gde će danas početi vakcinacija našeg osoblja. Osoblje se vakciniše po prioritetnim grupama, prvi su zdravstveni radnici koji rade u Kovid bolnici, zatim zdravstveni radnici koji imaju neke zdravstvene razloge zbog kojih bi trebali da budu vakcinisani, bilo da su to godine, neke teže bolesti ili bilo koji drugi razlog. Za sada se prijavilo negde oko 200 zdravstvenih radnika i oni će u roku od dva dana biti vakcinisani. Vakcina koja se koristi je od proizvođača Pfizer, da li će biti nekih drugig proizvođača još ne znamo ali neki zdravstveni radnici su izrazili želju da se vakcinišu vakcinama drugih proizvođača. Za sada od 1000 zdravstvenih radnika, njih 200 se prijavilo za vakcinu, moramo računati da je određen broj zdravstvenih radnika sada odsutan zbog bolesti, jedan određen broj zdravstvenih radnika je preboleo i imaju antitela iz klase IGG, oni imaju kratak period od prebolevanja ove bolesti i ne bi ih trebalo u ovom trenutku vakcinisati. Postoji više razloga zbog kojih je potrebno vakcinisati sve zdravstvene radnike, prvi je da se ne razboljevaju, drugi jeste da će u nekom narednom periodu sva putovanja biti vezana za vakcinisanje, ja se nadam da će svi zdravstveni radnici primiti ovu vakcinu, revakcina ide za 21 do 28 dana, desetak dana posle toga bi imunitet trebao biti stabilan u ogromnom procentu. Ja sam se vakcinisao pre dva dana i nemam nikakvih tegoba. Vakcinisali smo najstarije sugrađane i radnici Dom Zdravlja.“ rekao je dr. Malobabić.

Kako je rekla dr Jasmina Jandrić Kočić “Početak vakcinacije je veliki dan.”

„Ispred Zavoda za javno zdravlje želim da kažem da je svima nama, pogotovo u centru za kontrolu i prevenciju bolesti ovaj početak vakcinacije veliki dan. Sada smo dobili jedno moćno oružje protiv virusa, opšte mere daju rezultate koliko se njih pridržavate, a poštovanje mera zavisi od čitavog društva. Vakcina je specifični način odbrane i samim tim imamo jedno vrlo bitno oružje u rukama. Vakcinacija zdravstvenih radnika je izuzetno bitna, ne samo da štitimo zdravstvene radnike, one koji nam pomažu i koji nas leče, pritom ne mislim samo na lekare, sestre i pomoćno osoblje koje je izuzetno važno u svakoj situaciji a pogotovo i u ovoj što se više puta pokazalo, štitimo i članove njihovih porodica a ono što je najbitnije štitimo one koje lečimo, one koji zavise od nas, čuvamo zdravstveni sistem, čuvamo pacijente u zdravstvenom sistemu i povećavamo broj onih koji su imuni na ovo oboljenje, tako da virus koliko god da cirkuliše u populaciji, kako vreme bude odmicalo i kampanja vakcinacije se bude proširivala tako će i virus da slabije cirkuliše, o tome, nadam se da ćemo imati lepe vesti kao i ostatak sveta malo kasnije. Vakcina koja je stigla je Pfizer, vakcina kao i sve ostalo prolazi naš ALIMS, regulatorno telo koje Srbija ima i gde se ispituje štetnost odnosno delotvornost lekova odnosno vakcine. ALIMS je dao odobrenje za njenu upotrebu. Sada trenutno imamo 80, jutros nam je stigla još jedna doza, nisu sve vakcine namenjene za bolnicu, već i za domove za stare. Vakcine su pakovane u bočice, tako da se izvlači 5 ili 6 doza, trenutno imamo 80, vakcine pristižu stalno, država je organizovala da nemamo nestašicu vakcine što je izuzetno pohvalno. Vršiće se monitoring, kao što se i vršio za sve vakcine koje se dobijaju, ne samo za vakcinu protiv kovida, nego se to vrši svakodnevno i z avakcinu protiv sezonskog gripa, i za vakcine koje se primenjuju u sistematskoj vakcinaciji određenih uzrasta, već decenijama je propisan dobar sistem nadzora.“ rekla je dr. Mina.

„Ja sam danas došao kao lekar i kao zdravstveni radnik da se vakcinišem protiv Covid 19 infekcije, smatram da je to jedini način da zaustavimo ovu infekciju, ona suviše dugo traje i mislim da je krajnje vreme da privedemo tu infekciju kraju,a ovo je jedini način da se to uspešno uradi, pozivam sve da se vakcinišu. Dobrovljno sam pristao, zdravorazumski, vakcine su spasile čovečanstvo od raznih epidemija a ova se vakcina pokazala uspešna i mislim da je to jedini način da se ova velika epidemija prekine u svetu i kod nas.“ rekao je Dr. Velimir Novaković.

Možda Vam se svidi i