PLANIRATE NA PUT? Digitalni sertifikat preuzelo 130.000 građana Srbije, evo kako do njega

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo turizma sa sve više zemalja sklapa sporazume o priznavanju digitalnog sertifikata, a u ovom trenutku to su Grčka, Mađarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska i Slovenija.

Printscreen


Prvi korak za preuzimanje je registracija na portalu eUprava, a građani ostavljaju ime, prezime, fotografiju svoje lične karte ili pasoša, broj lične karte, mejl adresu i biraju šifru.

Nakon što su registrovani na portalu eUprava biraju opciju digitalni zeleni sertifikat, uz dodatnu mogućnost dvojezičnog sertifikata – na srpskom i engleskom ili srpskom i kineskom jeziku, naveo je direktor Kancelarije za e-Upravu i naglasio da su svi podaci koji se unose sigurni i „čuvaju po najvišim bezbednosnim standardima u državnim data centrima“ u Beogradu i Kragujevcu.

Kada građani sve te korake urade, digitalni zeleni sertifikat stiže za nekoliko sekundi na mejl adresu. Potrebno je sačuvati ga u mobilnom telefonu ili ga odštamati.

Za građane koji nisu u mogućnosti da sami preuzmu zeleni digitalni sertifikat, to mogu učiniti u 200 pošta širom Srbije, za šta je potreban samo pasoš, a potvrda se dobija besplatno. Spisak pošta možete pronaći na OVOM LINKU.

Direktorka Funkcije usluga „Pošta Srbije“ Bojana Nikolić najavila je za RTS da će od 7. juna i svim stranim državljanima koji su primili vakcinu u Srbiji biti omogućeno da na šalterima više od 200 pošta podignu digitalni zeleni sertifikat.

Možda Vam se svidi i