Patrijarh Porfirije apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se biju

Od strane Ozon
0 komentar

Patrijarh Porfirije apelovao je sinoć, povodom sukoba u subotu, na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se biju.Patrijarh Porfirije apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se bijuFoto: Screenshot (Youtube/Sputnjik Srbija)

Patrijarh je u obraćanju vernicima na početku Božićnog posta, naveo i da može samo da se moli da svi građani čuvaju jedni druge a na da se biju, objavila je Srpska pravoslavna crkva (SPC) poruku patrijarha.

On je rekao da je juče sa tugom pratio „kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi“.Prema njegovim rečima, moramo znati da nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire. „Na samom ulasku u Božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu. Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, ni ko je kriv, a ko je nevin“, naveo je patrijarh Porfirije. Istakao je da oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju. „Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva“, naglasio je patrijarh. On je rekao i da se moli Bogu da u danima Božićnog posta, kako je naveo, „svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem“. Prema njegovim rečima, to je potrebno „bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti“. Naglasio je da period posta podseća i poziva na neophodan mir, prenela je SPC na svom sajtu.

Možda Vam se svidi i