Patrijarh Porfirije apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se biju

Od strane Ozon
0 komentar

Patrijarh Porfirije apelovao je sinoć, povodom sukoba u subotu, na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se biju.Patrijarh Porfirije apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se bijuFoto: Screenshot (Youtube/Sputnjik Srbija)

Patrijarh je u obraćanju vernicima na početku Božićnog posta, naveo i da može samo da se moli da svi građani čuvaju jedni druge a na da se biju, objavila je Srpska pravoslavna crkva (SPC) poruku patrijarha.

On je rekao da je juče sa tugom pratio „kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi“.Prema njegovim rečima, moramo znati da nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire. „Na samom ulasku u Božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu. Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, ni ko je kriv, a ko je nevin“, naveo je patrijarh Porfirije. Istakao je da oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju. „Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva“, naglasio je patrijarh. On je rekao i da se moli Bogu da u danima Božićnog posta, kako je naveo, „svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem“. Prema njegovim rečima, to je potrebno „bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti“. Naglasio je da period posta podseća i poziva na neophodan mir, prenela je SPC na svom sajtu.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik