Papir koji traže na ulasku u Srbiju kad se vraćate s mora

Od strane Ozon
0 komentar

Ako ste zapamtili koji vam papir treba za ulazak u zemlju u kojoj planirate letovanje, treba podsetiti i na uslov za povratak u Srbiju na koji mnogi turisti zaborave.

Epidemiološke mere za povratak u Srbiju sa putovanja su iste već neko vreme, i vakcinisani putnici se kreću bez problema s potvrdom o kompletnoj vakcinaciji, odnosno zelenim sertifikatom. Takođe, u zemlju je moguće ući ukoliko imate potvrdu o preležanom koronavirusu, ukoliko nije mlađa od 14 dana i starija od šest meseci, i koju je izdao zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Republike Srbije. Međutim, nevaksinisani državljani naše zemlje, koji su u Grčku, na primer, otišli sa negativnim testom, i pri povratku moraju da prilože negativne rezultate PCR testa, ne starijeg od 48 sati od datuma izdavanja rezultata.

„Od momenta kada je uključen PCR test kao uslov, svi nevakcinisani putnici se toga pridržavaju, te je do putnika da li će se testirati u zemlji iz koje polaze ili pri ulasku u našu državu”, kaže Nina Zarić iz turističke agencije Ponte za Nova.rs.

Iz agencije nam naglašavaju da se o antigenskim testovima često piše, te da putnici imaju pogrešne informacije i da je ipak za ulazak u zemlju potreban isključivo PCR test.

Vladimir Vlaho iz Sabra travela ističe da to ne važi samo za Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Severnu Makedoniju i Mađarsku – iz ovih zemalja ni nevakcinisanima nije potreban test.

Kako to funkcioniše u praksi?

„Ja sam vakcinisana, tako da možda nisam obratila pažnju, ali vodič nije pominjao testove u povratku. Tek kad smo se vraćali, svi iz grupe koji nisu imali potvrdu o vakcinaciji morali su da se testiraju i to su radili tamo, na Lefkadi, da bi s tim papirima ušli u Srbiju”, kaže Ana, koja se nedavno vratila autobusom iz Grčke.

Gužve na granici, kaže, nije bilo, niti nekog većeg zadržavanja u odnosu na ranije godine. S druge strane, na beogradskom aerodromu pravi se najveća gužva i „čep“ upravo tamo gde se proveravaju potvrde.

Oni koji nisu vakcinisani, takođe, moraju u svoj budžet za letovanje da uračunaju i cenu testa, koja se razlikuje od zemlje do zemlje. U Grčkoj PCR test košta 40 do 60 evra. U Turskoj na aerodromu u Istanbulu cena je znatno niža i iznosi oko 15 evra, dok u Egiptu u Al Mokhtabar labs cena PCR-a dostiže i 160 evra za strance.

Licima koja ne poseduju neki od navedenih dokumenata se prilikom pasoške kontrole za ulazak u zemlju uručuje pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina. Od dana prelaska državne granice, karantin mora da traje 10 dana u kućnim uslovima, te uz obaveznu prijavu nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje. I to u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.

Izvor: nova.rs

Možda Vam se svidi i