Sremska rača- Danas je u dvorištu Osnovne škole “Branko Radičević” u Sremskoj Rači svečano otkriven spomenik slovačkog književnika Adolfa Svatopluka Osvalda.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su predstavnici Grada Sremska Mitrovica na čelu sa Svetlanom Milovanović, predsednik Odbora za podizanje spomenika Nebojša Kuzmanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović i ambasador Republike Slovačke u Beogradu Fedor Tosoha.

Nebojša Kuzmanović iz Novog Sada je Gradskoj upravi za kulturu i sport podneo Inicijativu za postavljanje spomen biste i spomen ploče Osvaldu Svatopluku. U Inicijativi je naveo da će sredinom 2021. godine biti obeleženo 145 godina od smrti Osvalda Svatopluka, slovačkog pesnika koji je značajan za slovačku književnost i kulturu, ali i za srpski narod i R Srbiju. Osvald Svatopluk je učestvovao u oslobodilačkim ratovima koje su Srbi vodili protiv Turske, kao dobrovoljac, a poginuo je kao pripadnik dobrovoljačkih jedinica u srpskoj Drinskoj diviziji 4. jula 1876. godine u bici kod Sremske Rače.

Adolf Svatopluk Osvald je kao dobrovoljac učestvovao u oslobodilačkim ratovima koje su Srbi vodili protiv Turske, a poginuo je kao pripadnik dobrovoljačkih jedinica u srpskoj Drinskoj diviziji 4. jula 1876, u bici kod Sremske Rače.

Možda Vam se svidi i