Osuđenici iz KPZ-a u Sremskoj Mitrovici napravili solarnu prikolicu pa osvojili zlato

Od strane Ozon
0 komentar

Od 1.500 izlagača iz 61 države, koliko ih se ove godine pojavilo na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, Velika zlatna medalja dodeljena je Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, i to za jedinstvenu poljoprivrednu prikolicu sa mobilnim solarnim panelima, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije.

Kako objašnjava direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, reč je o prikolici koja omogućava poljoprivrednicima da navodnjavaju velike obradive površine na kojima nema električne energije.

Carević je dodao da je ovaj potpuno novi proizvod u poljoprivredi nastao kao rezultat posvećenog rada zaposlenih u Službi za obuku i upošljavanje osuđenih lica koji su angažovani u metalskom pogonu posle završene obuke.

Kako je naveo, u metalskom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici godišnje se proizvede više od 200 poljoprivrednih prikolica „Dubrava“, nosivosti od 4, 5, 8 i 10 tona, koje su decenijama unazad tražene među poljoprivrednicima.

Carević je rekao da je ova nagrada podsticaj i za druga osuđena lica da se priključe nekoj od stručnih obuka u zavodima kako bi stekli potrebno znanje za neko od desetine deficitarnih zanimanja.

„Sa druge strane, poslodavci su iskoračili iz sveta predrasuda i sve je više društveno-odgovornih firmi koje zapošljavaju bivše osuđenike sa stečenim sertifikatima i zanatom u rukama“, zaključio je on.

Možda Vam se svidi i