OPREZ- KAZNE I DO 18 000 DINARA ako vozite sa snegom na haubi ili tablicama

Od strane Ozon
0 komentar

Koliko god se radovali snegu koji nam donosi pravi doživljaj zime, sneg nam sa sobom donosi i mnoge nevolje na putevima i sa našim automobilima.  

U najvećoj meri su za kolapse odgovorni građani koji ne čiste svoje ulaze i automobile. 

Uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara je obavezno za pravna i fizička lica koja koriste te objekte. Pored čišćenja trotoara obavezno je i čišćenje vozila od snega. U suprotnom slede novčane kazne. 

A u koliko  zbog nemarnosti neko bude povređen kazne mogu biti i nekoliko puta veće. 

Mmnogi vozači su u problemu da “odmrznu” i očiste svoja vozila kad padne sneg ili temperatura ode u minus.Ali u koliko to ne urade i krenu automobilom dok na prozorima, krovu, haubi ili tablicama još ima snega ili leda, rizikuju i kaznu od 5.000 dinara, odnosno od 6.000 do 18.000 dinara ako zbog toga dođe do nezgode u saobraćaju. 

Sneg ili led pri naglom kočenju skliznu na vetrobransko staklo ili mogu – ako je u pitanju autobus ili kamion – padnu na neki od automobila pored ili iza. U najboljem slučaju sve se završi pucanjem šoferšajbne, a u najgorem može doći i do sletanja s puta. 

Zimske gume 

Vozači su dužni da od 1. novembra do 1. aprila na vozila stave zimske gume ako na putu ima poledice. Osim što to povećava bezbednost, vozačima štedi i 6.000 do 20.000 dinara, ako su kažnjeni kao fizička lica, a za pravna lica kazne su od 100.000 do 800.000 dinara. 

Za slučaj da izazovu saobraćajnu nezgodu ili učestvuju u njoj, a utvrdi se da nemaju zimske gume, predviđene su i kazne zatvora do 45 dana. 

Za klizave trotoare kazne idu i do 50.000 dinara 

Stanari i vlasnici lokala su prema tim propisima odgovorni za to trotoare u širini od pet metara ispred zgrade budu očišćeni. 

U suprotnom su kazne za stanare 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000, a za pravna lica 50.000 dinara. A pravna lica su podsećanja radi i stambene zajednice. 

Zbog svih ovih činjenica i neprijatnosti koje sneg može da izazove apelujemo da budete odgovorni i prema sebi i prema drugima.

Izvor vozi.rs

Možda Vam se svidi i