Održivi razvoj i ekološka ravnoteža u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović, danas je u Gradskoj kući predstavio prezentaciju “Stanje životne sredine u Srbiji i Sremskoj Mitrovici“. Prezentaciju su ispratili gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i načelnik Uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić. Tokom prezentacije izneto je trenutno stanje u Sremskoj Mitrovici, i iznete su smernice koje bi lokalna samouprava treba da nastavi da sprovedi, i realizuje u narednom periodu.

Povodom današnje prezentacije direktor Agencije Filip Radović kaže da je posebno zadovoljan što je Sremska Mitrovica uspela da uradi ono što predstavlja tekovinu savremene civilizacije, a to je održivi razvoj. Naglašava da je u Sremskoj Mitrovici vidljiv ekonomski razvoj, i istovremeno grad je uspeo da bude i mnogo bolji u aspektu životne sredine.

  • Prošli smo kroz sve relevantne teme koje se tiču životne sredine, o tome kakvo je stanje na teritoriji naše zemlje povodom emisija koje se spuštaju u vodu, vazduh i tlo, o tome koliko otpada generišemo, kako stojimo u pogledu energetike, poljoprivrede, industrije i svih drugih aspekata koje čine naš svakodnevni život. Poseban osvrt je bio na privredne aktivnosti koje se dešavaju na teritoriji grada Sremska Mitrovica a to je da je Sremska Mitrovica uspela da uradi ono što predstavlja tekovinu savremene civilizacije i agende svih međunarodnih institucija u svetu, to je održivi razvoj, napredak ekonomije koji prati i poboljšanje stanja životne sredine. To je jedini put kojim će se kretati savremeno društvo a Sremska Mitrovica čini to vrlo uspešno, pored ekonomskog razvoja koji generiše i otvara nova radna mesta. Sremska Mitrovica je uspela da bude bolja i u mnogim aspektima životne sredine, najvažnija tema danas u Srbiji je kvalitet vazduha. Vlada Srbije i resorno Ministarstvo visoko na svojoj agendi drže pitanje kvaliteta vazduha i verujem da je naše resorno Ministarstvo u proteklih godinu ili dve učinilo više po pitanju stanja kvaliteta vazduha nego što je urađeno decenijama unazad. To je najveći izazov za savremenu naciju, posle pandemije je na drugom mestu. Kada pričamo o Sremskoj Mitrovici imali smo značajan napredak, Sremska Mitrovica danas je svrstana u grad sa prvom kategorijom vazduha što je veliki napredak jer je pre nekoliko godina bila u trećoj kategoriji, ono što danas nas raduje je to da Sremska Mitrovica i predstavnici lokalne samouprave svojim entuzijazmom, zalaganjem i odgovornošću su uspeli da naprave savremeni ekonomsko-održivi koncept gasifikacije. Srbija će imati dobru i povoljnu cenu gasa a građani će moći da se priključe na gas u 36 mesečnih rata. Ono što sam saznao u razgovorima jeste da Sremska Mitrovica učestvuje u svim programima koje propisuje Vlada Republike Srbije, menjaju se kotlovi, rade se energetske sanacije, u pitanju je 86. kotlova. Očekuje nas ozelenjavanje i pošumljavanje Sremske Mitrovice sa ogromnim brojem stabala, rekapitulacija čitave današnje prezentacije možemo biti jako zahvalni“, rekao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić, zahvalio se direktoru Agencije za zaštitu životne sredine na prezentaciji gde je poseban osvrt stavljen na stanje kvaliteta vazduha. „Od jedne najrelevantnije institucije u ovom sektoru ukazano nam je, i date su nam smernice koje bi mi kao lokalna samouprava trebali da nastavimo, i da sprovedemo, i realizujemo u nekom narednom periodu“, rekao je Samardžić.
Samardžić se pohvalio činjenicom da je vazduh u Sremskoj Mitrovici u prvoj kategoriji kao i činjenicom da je projekat gasifikacije u završnoj fazi.
„Na taj način ćemo omogućiti građanima veći komfor i razvoj ruralnih područja ali isto tako tu su ekološki efekti i značaj. Biće formiran šalter za informisanje i priključak na gasnu mrežu, cena je korigovana, plaćanje će biti na 36 mesečnih rata.“ rekao je Samardžić.

Možda Vam se svidi i