Održan sastanak koordinatora za romska pitanja i gradonačelnice Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Povodom obeležavanja 8. aprila, Svetskog dana Roma, gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, primila je delegaciju Nacionalnog saveta romske Nacionalne manjine, narodnu poslanicu Skupštine AP Vojvodine Jelena Jovanović, direktoricu Kancelarije za inkluziju Roma , Ljiljanu Mihailović i Slađanu Teodorović, kordinartorku Centra  za ekonomsko unapređenje Roma, Sremska Mitrovica.

Na prijemu je gradanačelnica istakla da grad doneo lokalni akcioni plan kada je reč o uslovima života Roma, vezano za stanovanje,socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Plan koji je donet 2018, realizuje se do 2025. godine. 

“Tema današnjeg sastanka jeste pregled onoga šta smo uradili iz Akcionog plana, odnosto šta se planira do 2025. godine. Sredstva za realizaciju plana, su obezbedjena preko gradske uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu”,rekla je Svetlana Milovanović.

Milivanović je istakla dva bitna projekta, jedan koji je vezan sa Svetskom bankom i ministarstvom Prosvete, a koji je započet 2019. godine, a tiče se inkluzivnog predškolskog vaspitanjja i obrazovanja. “Ovaj projekat se realizuje u školi D.R.Narod, u Mačvanskoj Mitrovici i u školi T.V. Lebarnik u Laćarku. Za ovaj projekat smo dobili Grant, podršku, tako da se on odvija onako kako smo predvideli. Drugi Projekat, pod nazivom Roma House, koji rešava probleme stanovanja, ove najranjivije grupe. Poboljšanje uslova stanovanja je zasnovano na planu da se na teritoriji opštine Sremska Mitrovice, uradi adaptacija kuća za stanovanje. Planiramo i formiranje socijalne Zadruge, koja bi pomagala pri zapošljavanju”, rekla je Milovanović

Sagovornici su zaključili da bez saradnje institucija sa pripadnicima nacionalnih manjina i zajednica nema napretka, ni poboljšanja životnog standarda, a pokrajinska poslanica, inače prva i jedina žena Romkinja na toj poziciji, izrazila je ogromno zadovoljstvo ovom posetom. “Specifično za Sremsku Mitrovicu jeste, da postoji lokalni akcioni plan, da se dosta radi na poboljšanju položaja romske Nacionalne zajednice i aplicirano  je za projekat stanovanja. Želim da istaknem da se u dve škole na teritoriji grada Sremska Mitrovica,  postoji romski jezik kao izborni predmet, što je nama važno”, istakla je narodna poslanica Skupštine AP Vojvodine Jelena Jovanović.

Predstavnica Kancelarije za inkluziju Roma APV Ljiljana Mihajlović podsetila je da Vojvodina ima 156 romskih naselja, podstandardnih, većinom su nehigijenska naselja, ali ono što je dobro da većina tih naselja ima obezbeđenu električnu energiju i pijaću vodu. “Što se tiče obrazovanja, mnogo se uradilo, i sve veći broj dece se upisuje, kako u predškolsko, tako i u osnovne škole. Imamo veliki broj srednjoškolaca, i ono što je dobro, povećan je broj stipendija, i ono što dalje radimo jeste da imamo što više visokoobrazovanih Roma”, rekla je Ljiljana Mihajlović i zaključila da je važno da se radi na unapređenju položaja Roma.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik