Održan Festival besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”

Od strane Ozon
0 komentar

 U Pozorištu “Dobrica Milutinović” u Sremskoj Mitrovici proteklog vikenda održan je 30. Festival besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”.

Festival je imao revijalni karakter, nastupili su besednici koji su doprineli trajanju i kvalitetu manifestacije. Vesna Đilas dugogodišnja mentorka besednika takmičara, među kojima je bilo i više pobednika otvorila je Festival, besedom.

Uvodnu besedu „O tarabi” govorila je Olivera Jelkić, advokat i književnica i višegodišnja predsednica Besedničkog sudskog veća. Upravo njena, Advokatska kancelarija Jelkić iz Beograda i Advokatska kancelarija Levajac iz Sremske Mitrovice bili su prijatelji i ovogodišnjeg Festivala.

Besedu povodom otkrivanja spomen ploče dr Jevremu Vidiću govorio je dr Dimitrije Stojšić.

Primarijus doktor Dimitrije Stojšić počasni predsednik Odbora festivala prisetio se kako je sve počelo: „Jubilej je prilika da se setimo našeg advokata Aleksandra Erdeljanina i profesora Jovana K. Radunovića dramaturga i književnika koji su bili inicijatori, osnivači Festivala. Posle prve godinu su me uključili i titulisali počastim predsednikom, što sam veoma rado prihvatio. Dvojaka su sećanja na protekli period, bila je borba za neki dinar da festival lakše i uspešnije živi, a mnogo su lepša sećanja na tu divnu decu koja su prodefilovala kroz ovaj grad, ili na ovoj pozornici, ili u amfiteatru na Žitnoj pijaci, mladi, sa lepim govorima, puni ambicija, to je najupečatljiviji utisak. Naravno, tu su i njihovi mentori, profesori koji su uložili truda da sve to ispadne kako treba. Ponosni smo na to što je ovo prvi festival u zemlji, kasnije su zaživela takmičenja u besedništvu na pravnim fakultetima i na nekim drugim mestima, ali ovo je prvorođena beba i sad je već jako porasla”.

Miroslava Ilijić direktorica Ustanove za negovanje kulture „Srem” rekla je: „U nizu aktivnosti koje Ustanova organizuje, Festival besedništva svakako je jedna od najznačajnijih, a ova godina nam je posebna jer slavimo 30 godina postojanja. Ovo je jubilarni festival revijalnog karaktera, u umetničkom delu programa nastupilo je devet besednika koji su izabrani od strane Odbora festivala, ovaj odabir nije slučajan, upravo ti besednici zaslužni su za uspeh i što festival toliko dugo traje. Ovom prilikom želim da se zahvalim zaposlenima u Ustanovi za negovanje kulture „Srem”, u „Sirmijumartu“, Turističkoj organizaciji i mitrovačkom pozorištu koji su učestvovali u organizaciji, pokroviteljima i prijateljima Festivala.”

Prvak drame Narodnog pozorišta, Boris Pingović, poreklom je iz našeg grada, a danas živi u Beogradu. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vladimira Jevtovića i asistenta Varje Đukić, 1994. godine i stalni je član Narodnog pozorišta od 1994. godine. Ostvario je niz zapaženih uloga, prvenstveno na sceni matičnog pozorišta, ali i u TV serijama i filmovima. Objavio je i dve zbirke pesama, a priprema i prvi album kao kantautor. Na Festivalu je nastupao više puta, a ove godine kao učesnik muzičko-scenskog programa.

„Pre 28 godina, još nisam ni diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, vodio sam ovaj Festival, bio je drugi po redu. Nastupao sam kao besednik, ne sećam se tačno koje godine, učestvovao sam u revijalnom delu na Žitnom trgu sa besedom vladike Nikolaja Velimirovića. Nekako, vraćam se ovom Festivalu svakih 10 godina, otprilike, nadam se da će to biti tako i da ću sledećih 10 godina imati razloga da se vratim ponovo,” rekao je Boris Pingović.

 „Sećam se kao da je juče bilo, da sam baš u iskopinama na Žitnom trgu govorila tekst Marine Cvetajeve, onda sam par godina zaredom bila u žiriju i sad u revijalnom delu. Meni je drago što Festival uopšte postoji toliko godina, festival u Mitrovici, pogotovu u današnjem dobu kada se možda i gubi interesovanje za lep govor, za besedništvo i za poeziju, a mi smo odrastali negujući lepu reč, stih. Mislim da je jako značajan i dobro je što ima kulturnih dešavanja u Sremskoj Mitrovici koja se tiču govora i besedništva. Večerašnjom, svojom autorskom besedom htela sam da vratim veru u lepu reč. U stvari to je deo eseja koji je pisan 2009. godine kada su počele društvene mreže, Suzan Bojl, tabloidi, prepucavanje preko društvenih mreža i preko medija, vređanje, baš je vezano za lepu reč. Htela sam tom besedom da kažem da treba da izbegavamo napade i ružne reči usmerene prema ljudima i da prema ljudima postupamo na nežniji način,“ rekla je Tatjana Venčelovski.

Među besednicima našao se i Nikola Stanković, glumac iz Sremske Mitrovice, koji je više puta osvojio nagrade na Festivalu besedništva, a nedavno je diplomirao glumu na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Interpretirao je besedu Matije Bećkovića „Gusle u 21. veku”.

Tradicionalno, 30. festival je počeo i završio se zvucima fanfara u izvođenju trubača Muzičke škole „Petar Krančević”. Aleksandra Padrov, vokalni solista na početku je izvela Himnu festivala, Prvu pitijsku Pindarovu odu.

U programu Festivala učestvovali su i Jasna Arbanas predsednik Odbora Festivala, Katarina Šarić, ataše u Ministarstvu inostranih poslova Republike Srbije, Andrijana Videnović, glumica i profesor na Fakultetu umetnosti u Prištini-Zvečan, dr um. Marija Knežević, glumica i mr Zoran Levajac, advokat. Program je vodila Gordana Lukić. 

Velikani srpske glumačke scene Nebojša Dugalić i Boris Pingović (prvaci drame Narodnog pozorišta / gitare) u pratnji Voje Savića (muzičar/bas gitara) i Nine Ćosić (muzičar / ritam i vokali), izveli su muzičko – poetski kabare „Da, to su bili dani”. Kabare je tokom 18 godina izveden više od 300 puta, predstavlja kombinaciju stihova Duška Trifunovića, Laze Kostića, Miloša Crnjanskog, Tina Ujevića i anegdota o poznatim ličnostima poput Zorana Radmilovića i Brane Petrovića uz muziku Santane, Erika Kleptona, Bijelog dugmeta, Azre i mnogih drugih.

Pokrovitelji Festivala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Sremska Mitrovica. Svetlana Milovanović gradonačelnica podržala je ovaj Festival: „Da je Grad Sremska Mitrovica, grad manifestacija u prilog tome govori i večerašnji Festival besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči” koji obeležava 30 godina postojanja. Svim besednicima koji su do sada učestvovali na festivalu, kao i organizatorima želim još puno uspešnih godina. Večeras je naša publika imala priliku da čuje autorske besede, interpretacije, a i besednika u kategoriji ex tempore, svi su proveli jedno lepo i ugodno veče. Bitno je da ovaj festival, Festival besedništva neguje lepu reč, neguje oratorstvo i naravno naš srpski jezik”.

Podsećanja radi, Festival besedništva je manifestacija koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je „svetlost reči“. Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i nastupaju srednjoškolci, studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije.

Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1992. godine. Zvukom fanfara i arijom Himne Festivala, čuvene Pindarove Prve Pitijske ode koju je otpevao Gradski hor „Sirmium cantorum“, pred tri hiljade gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Taj Festival imao je isključivo revijalni – teatralni karakter.

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici: Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj i mnogi drugi.

Tekst je objavljen u sklopu projekta “ Kultura je neograničena- Osnaživanje Mitrovačke umetničke scene” koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i