Odakle si? S krila.

Od strane Ozon
0 komentar

Laćarak je prigradsko naselje u Sremskoj Mitrovici koje se prostire na oko 6000 hektara.

 Prema popisu iz 2011. godine, Laćarak je tad imao 10638 stanovnika. Smatra se da danas Laćarak ima mnogo više stanovnika i da  je jedno od najvećih sela u Vojvodini i Srbiji.

Laćarak ima oko 4.000 kuća koje su poređane u više od 50 ulica a neke od tih ulica su duge i do pet kilometara.

Laćarak je odavno trebao da preraste u opštinu, prvenstveno zbog broja stanovnika koji je veći od 17 opština i od 70 opštinskih mesta u Srbiji.

Laćarci imaju veliki potencijal za samostalnu proizvodnju hrane i razvoj male privrede.

Takođe, Laćarci svoje mesto vole, u centru se nalazi par lokalnih kafića u koje svako voli da “svrati”, pogotovo posle utakmica Laćaračkog fudbalskog kluba “LSK”.

Laćarak ima i svoj Judo klub, takođe sa nazivom “LSK”, koji je bio odskočna daska današnjem MMA borcu Darku Stošiću.

Naš intervju sa Darkom Stošićem možete pogledati OVDE.

Laćarak ima mnogo zanimljivosti kao što je ambar iz 19. veka, crkva Svetog Arhangela Gavrila koja je izgrađena oko 1760. godine, a jedna od najvećih zanimljivosti Laćarka jeste Spomen obeležje, krilo.

Svi u Laćarku znaju za ovo Spomen obeležje, čak su i  ovaj deo Laćarka nazvali po ovom obeležju, pa ga nezvanično svi u ovom mestu zovu “Krilo”.

“Krilo” je za mlađe generacije, a i one koji su završavali školu, a ovde polazili ili prolzili, okretnica gde oni gradskim autobusom putuju u školu u Sremsku Mitrovicu.

Okretnica ili kako srednjoškolci vole to da nazivaju “kruženje” služi srednjoškolcima sa mesečnim kartama da, pogotovo u zimskim danima da  ne stoje na stanicama i čekaju autobus nego jednostavno pređu na drugu stanicu koja vodi ka Spomen obeležju krila i tu naprave “krug” dok putuju u svoje škole.

Zašto se ovo Spomen obeležje nalazi ovde?

Spomen obeležje na kraju naselja Laćarak,  podignuto je 2013. godine u znak sećanja poginulih pilota stacioniranih krajem Drugog svetskog rata na aerodromu Laćarak.

Ovaj spomenik je krilo vojnog aviona sa petokrakom ispod kog stoji tekst:

Slava vazduhoplovcima 421. jurišnog

puka avijacije NOV Jugoslavije i 165.

eskadrile jurišnog puka avijacije

Crvene armije Sovjetskog Saveza

poginulim na aerodromu Laćarak, koji

su se borili na proboju Sremskog

fronta protiv snaga fašističkog

okupatora

Zahvalni građani Sremske Mitrovice

i Laćarka.

Proboj Sremskog fronta označio je kraj Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije, a u istoriji je ostao zapisan i kao jedna od najkrvavijih bitaka vođenih na ovim prostorima.

Borba je trajala čak 175 dana – od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945.S obe strane učestvovalo je oko 250.000 vojnika, a uz jedinice Jugoslovenske armije borile su se i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i Brigada „Italija”. U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, 1.100 pripadnika Crvene armije, 630 pripadnika Bugarske narodne armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica. Na neprijateljskoj strani poginulo je oko 30.000 vojnika.

Foto: Wikipedia

You may also like

Ostavi komentar