Od večeras SVI pa i “GAZDE” sa Kovid potvrdama u kafiće posle 22

Od strane Ozon
0 komentar

Kovid propusnice, počele su da važe od subote, a od danas će krenuti i kažnjavanje za sve one koji se ne pridržavaju novih propisa.

Inspektori su u subotu uveče preventivno kontrolisali kako se u ugostiteljskim objektima poštuju mere u borbi protiv kovida 19, a naročito da li gosti u periodu posle 22 časa imaju kovid propusnice, potvrde o vakcinaciji, preležanom kovidu ili antigenske testove.

„Tokom predhodnog vikenda rađena je savetodavna kontrola, urađena su 104 savetodavna inspekcijska nadzora. I u petak smo obilazili vlasnike ugostiteljskih objekata, kako bi pomogli da krenu da rade po novim pravilima- merama. U subotu od 22 časa urađena su 34 inspekcijska nadzora, od toga četiri sale za svadbe, tri nisu radile, dok je jedna bila nespremna za mere, ali su najvili da neće raditi posle 22 časa. Ukoliko se ova odluka promeni, oni će sa mladencima dogovarati da proslave traju do 22 ćasa.  Većin ugostiteljskih objekata nije radila, oni koji su radili, neki su ispoštavali nove mere, ali bilo je i onih koji nisu bili pripremljeni”, rekao je Miloš Madžić, komunalni inspector.

Ova mera kod većine ugostitelja koji strahuju da će se to odraziti na njihovo poslovanje, pogotovo što su predviđene oštre kazne, donela je odluku da zatvore lokale. “Iako nova mera nije popularna, uglavnom su vlasnici ugostiteeljskih objekata tokom preventivne kontrolee, bili korektni prema inspekciji, ali, na žalost, od onoga šta smo videli na terenu, većina ne planira da radi nakon 22 časa, dodaje  Madžić.

U restoranu „Rubin“ kažu da su ih posetili inspektori, bili ljubazni i zadržali se u razgovoru sa osobljem. Gosti koji nisu imali potvrde,  pola sata pre najavljenog dolaska inspekcije napustili su restoran, ali rad se nastavio neometano, uz živu muziku.

Prema rečima, radnice iz lokala u blizini reke Save, u subotu je ipak  bilo nešto manje posla nego što je uobičajeno. Na vratima je stajao kovid redar koji je kontrolisao goste. Nije bilo negodovanja, jer su posetioci bili obavešteni o režimu rada i kontrole. Naša sagovornica se slaže da to neće uvek biti moguće, a zaprećene kazne nisu male.

Pored protesta manje grupe nezadovoljnih u centru grada, primećeno je da je u subotu znatno povećan promet hrane preko šaltera i ulična konzumacija.

Od danas reću zvanične kontrole

Vlasnici objekata, organizatori dešavanja ili kovid redari su dužni da kontrolišu da li gosti imaju kovid propusnice. Oni to mogu da rade uz pomoć obične kamere na mobilnom telefonu, skeniranjem QR koda, kako bi utvrdili da li je sertifikat validan ili ne, odnosno da li je u zelenom ili crvenom statusu.

Oni koji od danas planiraju redovno da rade, moraju ispoštovati mere koje važe od subote, a to su, da svi koji se nalazu u ugostiteljskom objektu imaju neki dokaz od naloženih, i vlasnici lokala, zaposleni, gosti… svi koji s nađu u ugostiteljskom objektu nakon 22 časa uveče, rekao je inspektor Madžić.

Kovid propusnice su neophodne isključivo u ugostiteljskim objektima, dakle kafićima, restoranima, barovima, noćnim klubovima, i to samo u njihovim zatvorenim delovima, ali ne i baštama na otvorenom. I to isključivo nakon 22 sata. Dakle, preko dana niko vam neće tražiti nikakvu potvrdu ako sedite u zatvorenom kafiću ili restoranu. Sve do 22.00.

Postoje dve vrste kovid propusnica – u papirnom i digitalnom obliku. U papirnom može da bude ona koju dobijete na vaš mejl od eUprave pa je odštampate ili ako vam je izdaju u nekoj pošti, nakon što zatražite i pokažete lični dokument.

Digitalna je ona koju imate sačuvanu na vašem mobilnom telefonu ili tabletu. U oba slučaja najvažniji je QR kod koji predstavlja vašu svojevrsnu ličnu kartu na kojoj se beleže sve vakcine, sva testiranja…

Testovi urađeni u PRIVATNIM  laboratorijama neće se priznavati

Testovi koji nisu urađeni u nekoj od referentnih, odnosno državnih laboratorija, neće biti vidljivi u Digitalnom zelenom sertifikatu i neće biti validni, potvrđeno je iz Vlade Srbije.

„Rezultati pi-si-ar (PCR) ili brzog antigenskog testa su vidljivi u sertifikatu samo kada su urađeni u državnim laboratorijama i samo takvi će biti vidljivi prilikom očitavanja ‘kju-ar koda’ (QR) od strane inspekcije ili kovid redara u objektu u koji je neko došao nakon 22 časa“, objavljeno je nakon pisanja na društvenim mrežama, a tiču se testiranja pred sam ulazak u objekte nakon 22 sata.

Možda Vam se svidi i