Od sledeće godine povećanje plata u prosveti

Od strane Ozon
0 komentar

Zaposleni u prosveti, koji zbog korone već dve godine imaju skoro pa udvostručen posao, od sledeće godine dobijaju povećanje plate i ono će biti veće od ovogodišnjeg koje je iznosilo pet odsto.

To je saopšteno na sastanku u Ministarstvu prosvete koji je jutros održan sa predstavnicima prosvetnih sindikata i Ministarstva finansija.

– Povećanja zarada će biti, a koliko tačno, biće poznato do kraja ove nedelje. Rečeno nam je da će to povećanje biti veće od ovogodišnjeg koje je iznosilo pet odsto. Mi i dalje insistiramo na odnosu 1:2:3 (tetkice: administrativni radnici sa četvrtim stepenom: nastavnici). Sa brojevima se još kalkuliše, ali do kraja nedelje znaćemo koliko će to povećanje tačno iznositi – kaže Jasna Janković, predsednica USPRS.

Takođe, kako navodi, posebna komisija Vlade odobrila je otvaranje konkursa za 2.500 ljudi koji će biti primljeni za stalno. Platni razredi ponovo su odloženi i to za januar 2023. godine, dodaje Janković.

– To je bilo i očekivano jer pregovora o platnim razredima nema još od oktobra 2018., kad nije bilo kovida – zaključuje naša sagovornica.

Što se tiče prelaska na onlajn nastavu, Janković kaže da je ministar rekao da će pokušati da se što duže ide u školu tradicionalno. Svakako, konačna odluka o tome biće doneta do kraja dana.

– Mislimo da je prelazak na onlajn nastavu besmislen ako sve drugo radi, ako se održavaju koncerti i druge javne manifestacije, rade restorani i kafići. Zašto zatvarati škole, ako sve drugo puštate da radi regularno – ističe Janković.

Telegraf.rs.

Možda Vam se svidi i