Od sledeće godine 5G mreža

Od strane Ozon
0 komentar

U drugoj polovini sledeće godine biće aktivna 5G mreža u Srbiji, izjavio je danas generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić i najavio da da se sredinom sledeće godine očekuje raspisivanje tendera za uvođenje 5G mreže.

Naš cilj je da cela teritorija Srbije bude pokrivena 4G signalom, a da u prvoj fazi 60 odsto teritorije bude pokriven 5G signalom, rekao je Lučić za TV Prva i naglasio da je Telekom Srbija već sa 1.400 4G stanica obezbedio pokrivenost 4G signalom na 85 odsto teritorije, odnosno za 98 odsto stanovništva.

“Kada je reč o 5G mreži, prvo će biti pokriveni veliki gradovi, gde najviše ljudi koristi 5G telefone, ali brzo ćemo je proširiti i na ostale delove Srbije”, najavio je Lučić.

Osvrćući se na kredit vredan 70 miliona evra, koji je Telekomu Srbija odobrila Evropska investiciona banka (EIB) za proširenje 4G i uvođenje 5G mreže, Lučić je ocenio da je to dobra vest za državu i tu kompaniju, kao i da sama EIB smatra da će takvo ulaganje u Telekom pomoći Srbiji da brže uđe u digitalnu transformaciju.

“U drugoj polovini sledeće godine biće aktivna 5G mreža u Srbiji, što znači veću brzinu interneta, ali manje kašnjenje signala mašina kojima se upravlja preko 5G mreže – što je od značaja za industriju”, ocenio je Lučić.

FoNet

Možda Vam se svidi i