Od danas: ko neće da se vakciniše, plaća testiranje na koronu

Od strane Ozon
0 komentar

U Nemačkoj od ponedeljka više nema besplatnih brzih testova na koronu. Nada vlasti je da će tako jedan broj neodlučnih biti motivisan da se vakciniše. Lekari kritikuju ovu meru. DW donosi pregled najvažnijih pitanja.

Do sada je u Nemačkoj svaki građanin jednom sedmično mogao da se besplatno testira na koronu u nekoj od brojnih apoteka, lekarskih ordinacija ili improvizovanih centara za testiranje, često u vidu kućica ili kontejnera na prometnim mestima. Rezultat brzog antigenskog testa stizao je u roku od 20 ili 30 minuta, obično na mejl.

Ko mora da plaća testiranje?

Od ponedeljka (11. oktobar) testiranje više nije besplatno, osim za decu, trudnice, osobe koje iz medicinskih razloga ne smeju da se vakcinišu, kao i one koji su u karantinu preležali koronu, pa sada treba da dobiju negativan nalaz.

Tek nedavno je Stalna komisija za vakcinacije preporučila cepljenje trudnica i tinejdžera od 12 do 18 godina, pa će testovi za njih biti besplatni do kraja godine, kako bi svi imali priliku da se vakcinišu.

Zašto se uvodi ova mera?

Nada političara je da će plaćanje testova dodatno podstaći neodlučne da se vakcinišu. Širom Nemačke je na snazi takozvano pravilo 3G koje znači da samo vakcinisani, oni koji su preležali koronu ili sveže testirani smeju u zatvorene delove restorana, teretane, bioskope, na stadione i razne priredbe.

Izvor: dw.com

Možda Vam se svidi i