Očekuju se nove obilne padavine u Republici Srpskoj

Od strane Ozon
0 komentar

Sve reke na prostorima opština Ilidža, Trnovo, Pale i Istočno Novo Sarajevo su u koritima i vodostaj ne preti da ugrozi stambene, ni privredne objekte, potvrdili su u republičkoj Upravi civilne zaštite.

Veliko nevreme i poplave pogodile su prethodnih dana opštine u sarajevsko-romanijskoj regiji, a štetu je pretrpelo oko 400 domaćinstava, piše Srpskainfo. 

– Pred nama je posao na uređenju obaloutvrde na reci Željeznici, uzvodno i nizvodno od mosta u Vojkovićima i saniranju štete u Trnovu. Dopremaju se pumpe za izvlačenje vode iz objekata i isušivači i uklanjaju se nanosi koje su bujice unele u porodične objekte. Problem će biti uspostaviti vodosnabdevanje na delu gde je više od 150 domaćinstava ostalo bez vode, zato što se deo vodovoda nalazi u kanjonu Željeznice – precizirao je v.d. direktora Republičke uprave CZ, Milan Novitović.


On je apelovao na građane i na institucije da ozbiljno shvate upozorenja o mogućnosti povećanog obima padavina na prostoru Srpske u narednim danima.

Potrebno je, ističe Novitović, da se lokalne zajednice i komunalna preduzeća ozbiljno uključe i da shvate da se u pojedinim delovima opština može i preventivno delovati čišćenjem vodotoka reka i rečica.

Istovremeno, građani bi trebalo da zaštite stvari u svom domaćinstvu.

– Svi znaju koji su im delovi kuće i pomoćnih objekata ugroženi u slučaju poplava. Potrebno je iz podruma isprazniti vrednije predmete. Svesni smo da se u podrumima nalaze kotlarnice koje bivaju potopljene u ovakvim situacijama, ali ljudi mogu izneti bar zamrzivač – savetuje Novitović.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS upozoravaju da poplave sa sobom nose i mogućnost od širenja zaraznih bolesti, zbog čega je potrebno voditi računa o ispravnosti vode, te očistiti zidove i podove poplavljenih objekata. Prvo ih treba oprati toplom vodom i deterdžentom, a potom dezinfikovati.

Svu hranu koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom treba baciti. Odeću, posteljine i igračke treba oprati na 60 stepeni.

– Tapacirani nameštaj, tepisi, jorgani i slično se vrlo teško mogu propisno dezinfikovati, predmeti od iverice se teško mogu spasiti, te je najbolje da se bace – pojasnili su iz Instituta.

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS precizirali su da se, nakon zatišja, padavine u Srpskoj ponovo očekuju 12. i 13. novembra.

Izvor: blic.rs

Možda Vam se svidi i