Obeležena godišnjica Bitke na Legetu (VIDEO)

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Održavanjem parastosa stradalima, polaganjem venaca na spomen obeležje na polju Leget nadomak Sremske Mitrovica obeležena je 107. godišnjica Bitke na Legetu.

Vence na spomenik položili su predstavnici Grada Sremska Mitrovica, Vojske Srbije, predstavnici udruženja boraca iz Sremske Mitrovice i Rume, Mesne zajednice Šašinci i Velika Drenova, GO SPS Sremska Mitrovica i GO POKS Sremska Mitrovica, Saveza potomaka ratnika Srbije i Podružnica za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova od 1918. Sremska Mitrovica.

Organizator obeležavanja 107. godišnjice Bitke na Legetu je Gradska uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica.

Bitka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. Puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.

„Nalazimo se na mestu gde se svake godine okupljamo kako bi smo odali počast poginulim srpskim vojnicima iz Prvog Svetskog rata. Ovde na polju Leget desila se, po mnogim istoričarima najžešća bitka u Prvom Svetskom ratu. Stradalo je mahom 6.000 srpskih oficira i vojnika. Meni je veliko zadovoljstvo što su stanovnici Šapca, Sremsek Mitrovice, meštani Šašinaca, Jarka i drugih okolnih mesta koja se nalaze na teritoriji Mačve i Srema svake godine ovde sa nama da ožive lik i uspomenu na delo poginulih srpskih boraca. To je uspomena koju moramo negovati, nešto što moramo preneti na naša pokolenja, našu decu,moraju znati kakav je srpski vojnik, kako je častan i kako je spreman da da svoj život za odbranu svoje otadžbine i naroda. Zbog svega ovoga i njihovih dela, veliko im hvala i večna im slava.“ rekao je načelnik za kulturu i sport Ševo Vasilj.

Možda Vam se svidi i