Novo zasedanje Kriznog štaba u 16 časova

Od strane Ozon
0 komentar

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zaseda danas od 16 sati, a glavna tema ove sednice odnosiće se na porast broja zaraženih. Iako je prvo planirano da Krizni štab zaseda 1. avgusta zbog treće doze vakcine, datum je pomeren, a na današnjem sastanku će analizirati situaciju o porastu broja zaraženih, ali govoriće se o trećoj dozi vakcine.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ističe da je uvođenje novih mera neminovno jer je epidemiološka situacija pogoršana i da će se i dalje pogoršavati, kao i da očekuje da će tokom ove nedelje broj novozaraženih na dnevnom niovu preći broj od 300.

Prema rečima dr Kona, iako ova varijanta još nije najdominantnija u svetu, pretpostavke su da će u Srbiji svoj vrhunac dostići krajem avgusta, što će prouzrokovati uvođenje novih mera.

Uvođenje novih protiv kovid mera za sada je neizvesno. Prema rečima stručnjaka mere će se donositi u skladu sa situacijom.

Iako je za sada neizvesno koje mere će biti prve preduzete da se spreči dostizanje četvorocifrenog broja zaraženih koronom, prema ranim pretpostavkama stručnjaka ograničavanje okupljanja bi bio prvi korak.

Pretpostavke su da bi trenutno moguća okupljanja od 500 ljudi na jednom mestu mogla biti smanjena na 50. Kako kaže dr Kon, nije nemoguće da se zabrane javni skupovi ukoliko epidemiološka situacija bude daleko ozbiljnija, ali da potpuno zatvaranje više nije logično i da nije opcija jer imamo vakcine.

imajući u vidu da novi talas dolazi i pre jeseni kako se najpre očekivalo, i to čak početkom avgusta, velika je verovatnoća da se u cilju sprečavanja eksplozije virusa zabrani održavanje najavljenih festivala tokom ovog meseca. Ograničenje rada ugostiteljskih objekata moglo bi se naći među prvim korona merama, a takođe će, ako dođe do uvođenja novigh mera, među prvima biti i zabranjena publika na utakmicama u zatvorenom prostoru.

You may also like